Tu socio para la constitución de sociedades en Andorra

Impost sobre habitatges buits a Andorra

Impost sobre habitatges buits a Andorra

El passat mes de desembre, el govern andorrà va aprovar la creació d’un nou impost que grava els habitatges buits. Aquesta taxa entra dins de la llei 3/2019 de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges.

L’Impost sobre habitatges buits

Aquest nou tribut s’ha creat amb la intenció de regular el mercat d’apartaments i cases de lloguer i afavorir l’accés a un habitatge digne. Actualment aquest tipus d’immobles escassegen atès que hi ha més venda i un augment d’allotjaments turístics pels nous models de turisme.

Com funciona el nou impost

En primer lloc, cal destacar que va dirigit a propietaris d’habitatges buits que ho han estat per més de 2 anys, sense justificació. El subjecte tributari haurà de donar d’alta el seu immoble en un registre.

La base de tributació és de 5,05/m2 sobre el total dels metres quadrats útils.

Per tenir un habitatge buit sense llogar per més de 2 anys, el propietari haurà de demostrar que el seu habitatge s’adapta a un d’aquests casos:

  • És la segona o tercera residència per a ús familiar, de vacances o de lleure.
  • Es fa servir com a domicili fiscal o social del tributari.
  • És un bé immoble lligat a una activitat econòmica.
  • Està buida per canvi de domicili o per raons de salut.
  • I, finalment, que està a la venda a través d’una agència immobiliària.

Augment l’interès per viure a Andorra

Paral·lelament, el portal immobiliari El Idealista ha publicat un estudi en què mostra que han crescut 99,1% els recerques de casa de compra a Andorra. Les dades també apunten a un increment de contactes entre possibles compradors i anunciants fins a un 76% respecte al 2019. L’estudi destaca els factors pels quals els inversors estrangers se senten atrets per Andorra. D’una banda, els avantatges fiscals, per descomptat, que ofereix el país respecte a Espanya i més amb les pujades d’impostos que es preveuen per al 2021. Així com el conveni de doble imposició, que evita pagar pel mateix dues vegades. Però també l’estabilitat i la proximitat són aspectes favorables i ben valorats.

Des d’Advantia Assessors podem ajudar-te tant a gestionar els teus impostos com amb els tràmits per viure a Andorra.