Tu socio para la constitución de sociedades en Andorra

Andorra presenta un pla estratègic que convertirà el país en referent dels eSports

Andorra presenta un pla estratègic que convertirà el país en referent dels eSports

Neix un nou pla estratègic per potenciar els eSports a Andorra, un negoci que està en constant creixement a tot el món. Aquest projecte, juntament amb la llei d’esports electrònics, aprovada a l’abril (Llei 8/2021, del 29 d’abril, d’esports electrònics), són essencials per impulsar aquest sector i per atraure noves empreses al país. Així que s’obren noves oportunitats de negoci per a companyies i persones que vulguin treballar per compte propi i prosperar en els e-sports.

Serà un projecte dinamitzador que ajudarà a diversificar i a reforçar l’economia andorrana a través de la innovació i l’atracció de nous mercats. Un objectiu clau que persegueix el govern per seguir creixent, fomentant la creació d’empreses tant locals, com atraient talent internacional a través de la llei d’inversió estrangera.


Índex de continguts:

  1. 1. Andorra: referent dels esports electrònics a Europa

   La llei d’eSports a Andorra per donar seguretat

   3. Diversificar l’economia andorrana a través de nous mercats

   4. Què són els e-sports?

   5. Els esports electrònics en el món


1. Andorra: referent dels esports electrònics a Europa

El pla estratègic, presentat el maig pel ministre d’economia, ha estat desenvolupat pel Govern amb la col·laboració de la companyia internacional d’assessorament legal i consultoria Auren. La fi és posicionar el país en un pol d’atracció de grans competicions d’e-sports, jugadors, seguidors i empreses.

Per aconseguir-ho, s’han definit una sèrie d’estratègies que giren entorn de set eixos principals: economia i empresa, turisme, competicions, infraestructura TI, jurídic legal i governança. La idea és crear un hub tecnològic per poder desenvolupar projectes i on participin tots els actors d’aquest sector.

Les principals accions detallades en el pla són:

 • Afavorir la creació de noves empreses d’esports electrònics, atraient companyies internacionals.
 • Convertir Andorra en una destinació d’e-sports, organitzant esdeveniments i competicions que impulsin el turisme.
 • Invertir en la formació professional i la creació de lligues i clubs que fomentin la cultura dels videojocs.
 • Augmentar la capacitat tecnològica del país en dos fronts (sense oblidar que Andorra és un dels països amb major desplegament de xarxa de fibra òptica a tot el territori i internet). En primer lloc, desplegant la tecnologia 5G (projecte que Andorra Telecom preveu per al 2022). En segon lloc, creant una entitat que s’ocupi de la ciberseguretat.
 • Crear i habilitar infraestructures que puguin acollir els esdeveniments d’eSports a Andorra.

En la presentació del pla estratègic, es va anunciar que les primeres competicions es podrien dur a terme a partir de l’any 2023.

Cal destacar que Andorra és l’únic país que ha presentat un pla pioner i innovador d’aquestes característiques.

2. La llei d’eSports a Andorra per donar seguretat

 

La regulació dels eSports a Andorra s’ha aprovat i anunciat al BOPA (Butlletí Oficial del Principat d’Andorra) a l’abril  mitjançant la Llei 8/2021 (Llei 8/2021, del 29 d’abril, d’esports electrònics)

Al món només hi ha incc països que tenen un marc regulador sobre esports digitals. Juntament amb Corea del Sud, Xina, Filipines, França i ara Andorra que és el segon estat europeu a aprovar una llei d’esports electrònics.

Amb aquesta llei es pretén crear un entorn legal perquè tots els agents del sector se sentin protegits i segurs.

2. Què preveu una Llei d’esports digitals d’aquestes característiques?

 • Regula les relacions entre jugadors professionals amb els equips. De fet, la llei francesa es va crear amb la intenció de regular aquesta situació per evitar abusos econòmics i laborals.
 • Les obligacions i els drets dels clubs professionals i no professionals.
 • Estableix la creació i les funcions de la Comissió d’eSports nacional, l’organisme que gestiona i supervisa les activitats al voltant del sector.
 • Quins requisits són necessaris per organitzar una competició o esdeveniment d’eSports.
 • Determina l’activitat dels jugadors i tècnics professionals i no professionals.
 • Es crea el Comitè andorrà de promoció d’esports electrònics i s’estipulen les seves funcions.
 • Les mesures que recull la llei també tenen també en compte la seguretat, la salut i la lluita contra el dopatge.
 • I finalment es determina el règim disciplinari.

3. Diversificar l’economia andorrana a través de nous mercats

El projecte dels eSports a Andorra s’engloba dins Horitzó 23, un programa de treball per revitalitzar l’economia presentat l’estiu passat.

[Et pot interessar el nostre article: Horitzó 23: el pla econòmic amb el qual Andorra afronta el repte de reposar-se a la COVID-19, per conèixer més detalls d’aquest pla econòmic]

S’hi recullen una sèrie de mesures que reactivaran l’economia, buscant nous mercats i fixant-se en sectors tecnològics que estan en plena expansió. Així, els esports electrònics esdevenen una gran oportunitat per establir-se al país i treure profit a la nova activitat que generarà molta atracció i noves idees de negoci.
Andorra és un país atractiu per a viure gràcies al fet que té una de les fiscalitats més baixes d’Europa, però també perquè es mou i vol estar a l’avantguarda oferint sectors atractius per desenvolupar-se.

[Et parlem de l’últim projecte que està duent a terme el Principat en matèria d’investigació Andorra acollirà un centre de recerca pioner de la mà de Grifols]

Gràcies a la llei d’inversió estrangera aprovada l’any 2012, ja pots obrir la teva pròpia empresa a Andorra amb capital estranger. Des d’Advantia Assessors t’acompanyem i t’ajudem en tot el procés.

4. Què són els e-sports?

Els esports electrònics són competicions multijugador de diferents videojocs, hi ha diferents modalitats de competició segons el joc. Cadascuna d’elles té les seves pròpies regles, poden ser en viu o en línia i poden tenir lloc en diferents dispositius i consoles.
Al voltant d’aquests esdeveniments electrònics hi ha tota una indústria des de gamers, clubs professionals i no professionals, lligues. Així com programes de televisió, canals de YouTube i un gran contingut digital dedicat a comentar i a promocionar la cada vegada més creixent audiència.
A tot el món hi ha milers de competicions d’eSports tant en l’àmbit professional o com amateur. A Espanya ja existeixen 4 lligues professionals, com “The League of Legends” o “Clash Royale”, per exemple.

5. Els esports electrònics en el món

A escala mundial és un sector amb una gran projecció de futur i es pretén que els eSports a Andorra també siguin un gran motor econòmic.

Així ho demostren les següents dades:
Segons l’últim informe de Newzoo, consultora internacional especialitzada en el mercat del joc:

 • El 2019 l’audiència mundial va ser de 198 milions d’espectadors.
 • Els ingressos van ascendir de 950.600.000 de dòlars.
 • S’estima que el 2020 les tres quartes parts dels ingressos totals procediran dels drets de mitjans de comunicació i patrocini.
 • El torneig que més visualitzacions va obtenir el 2019 va ser el campionat mundial de League of Legends amb un total de 105,5 milions d’hores visualitzades a Twitch i YouTube. Aquestes dues plataformes lideren l’streaming de les competicions.
 • La Xina és el mercat més gran per ingressos.
 • S’estima que el 2019 es van realitzar 885 esdeveniments importants que van ingressar, només per entrades, un total de 56,3 milions de dòlars.

 

Com a la resta del món, els eSports a Andorra presenten també bones perspectives com a projecte dinamitzador per reforçar i diversificar l’economia andorrana gràcies a l’atracció de nous mercats i la innovació.