Crear empresa a Andorra

Acompanyament professional en els tràmits de creació d'empresa a Andorra

Assessorament

Posem al teu servei el nostre coneixement del país i la nostra experiència perquè puguis triar el tipus d’empresa o societat que més et convingui, en funció de les teves necessitats i plans de futur.

Tràmits

Actuem com els teus representants davant els organismes competents del país, perquè els tràmits d’obertura de la teva empresa o societat siguin com més àgils millor i hagis de fer el mínim de gestions presencials.

Avantatges de crear una empresa o societat a Andorra

Avantatges fiscals

Per a molts inversors, aquest és el principal atractiu que pot resumir-se en: màxim del 10% d'impost de societats sobre els beneficis - que en alguns casos, i en funció de l'activitat de l'empresa, pot ser reduit a un 2% o fins i tot quedar exempt -, impost al valor afegit (IVA) en el 4,5% (el més baix d'Europa) i taxes anuals de manteniment de l'empresa per sota dels 850 euros per a empreses ordinàries.

Costos laborals i cotitzacions socials reduïdes

En comparació amb Espanya o França, a Andorra els costos laborals són notablement més baixos. Passa el mateix amb les cotitzacions a la Seguretat Social, que per a les empreses se situa en un 15,5%, mentre que a Espanya i França, el mateix càrrec excedeix el 30%. Aquest fet facilita la contractació d'empleats i redueix el cost fix de qualsevol emprenedor que creï una empresa a Andorra.

Salaris a Andorra

Els salaris també ofereixen xifres molt competitives. Des del 2018, el salari mitjà a Andorra se situa al voltant d'uns 2.100 €/mes, i el salari mínim sobre els 1.157,87 €/mes. Tot i que les últimes xifres proporcionades per l'INE mostren que el salari mitjà a Espanya és similar al d'Andorra, la diferència del cost laboral a causa de les cotitzacions a la Seguretat Social fan que el salari espanyol es vegi incrementat fins a un 15% més que l'andorrà. A França, el salari mitjà va quedar en 2.957 €/mes el 2016. Si li sumem el 32% corresponent a la Seguretat Social, la xifra resultant és de 3.844 €/mes (mentre que a Andorra se situa en 2.346 €/mes, gairebé un 40% menys).

Els models d'entitats per crear una empresa a Andorra

  • A més dels beneficis fiscals que suposa l’obertura d’una empresa o societat a Andorra, els inversors que es traslladen a viure al país destaquen altres aspectes no menys importants i que ofereixen gran qualitat de vida als seus habitants:
    • A Andorra, només el 5% de país són zones urbanes i infraestructures, i la resta territori natural. La qualitat de l’aire és envejable i el nivell de contaminació acústica és baix.
    • És el 5è país del món en esperança de vida. A més, el Principat es troba entre els països més saludables i al capdavant dels rànquings que avaluen els sistemes sanitaris mundials.
    • En l’àmbit educatiu, Andorra compta amb tres sistemes públics d’ensenyament primari, secundari i superior: l’andorrà, el francès i l’espanyol (amb centres congregacionals i laics). A més, també disposa d’oferta de centres privats anglesos de reconegut prestigi.
Impost sobre societats
0 %(máx.)
Cotitzacions socials
0 %
Cost personal
0 %

Models d'entitats per crear empreses a Andorra i quant costa cada un:

Hi ha dos models d’entitats per crear empreses o societats a Andorra:

L’S.L. "Societat Limitada", una societat de responsabilitat limitada amb un capital mínim de 3.000 euros. Aquest tipus de societat és la millor opció per qui vol crear petites empreses o negocis. En el cas de ser un únic accionista, es constituiria una SLU (Societat Limitada Unipersonal). En crear una societat limitada o una societat limitada unipersonal, s'ha de preveure un cost en concepte de la inscripció de la societat que ascendeix a poc més de 1.000 € i un cost de manteniment anual del registre d'uns 850 €.

L’SA "Societat Anònima", un model de societat Anònima amb un capital mínim de 60.000 euros. Aquest tipus de societat és el que has de crear en cas d'empreses amb una major xifra de negoci i normalment amb diversos accionistes que aporten capital. Com en el cas anterior, si estigués constituïda per un sol accionista, la societat podria crear-se com una Societat Anònima Unipersonal (S.A.U.). En el cas de les S.A., les despeses d'inscripció de la societat ascendeixen a uns 1.500 €, mentre que per al manteniment anual del registre estaria sobre els 950 €.

Qualsevol empresa a Andorra

està obligada a disposar d’un domicili social i un d’administrador, a més d’haver de preparar declaracions periòdiques i presentar les declaracions fiscals associades.

Passos a seguir per crear una societat a Andorra:

1. Sol·licitud de denominació de la societat:
Pots triar tres denominacions diferents en ordre de preferència. El govern dona el vistiplau en un termini de 10 dies.
2. Sol·licitud de l'autorització d'inversió:
Cada accionista / soci no resident ha de sol·licitar l'autorització prèvia d’inversió estrangera en una societat andorrana. Aquest procés triga uns 10 - 15 dies.
3. Preobertura del compte bancari per a la societat:
Presentació d’una sol·licitud d'obertura de compte bancari amb els documents exigits per l'entitat bancària. Hauràs d’explicar la seva activitat, l'origen dels fons i presentar el seu perfil amb total transparència. Calen d’una a quatre setmanes per tenir el teu compte preautoritzat.
 
4. Constitució i inscripció de la societat en el Registre Mercantil:
Formalització dels estatuts davant notari andorrà i inscripció de la societat en el Registre Mercantil andorrà.
 
5. Obertura de comerç de la societat:
Se sol·licita l'obertura de comerç. En aquest moment cal haver concretat el domicili de la societat, un butlletí elèctric per al despatx o local i un contracte vigent d'un extintor en el domicili de la teva societat.

Quina documentació necessito per crear una societat a Andorra?

Serveis destacats per a la creació d'empreses a Andorra

Creació de societats

T'assessorem sobre les formes jurídiques societàries al Principat d'Andorra i els tràmits necessaris per a l'obertura d'una societat al país.

Immigració i Residència

Si has d'establir la teva residència a Andorra, sigui mitjançant una residència activa o passiva, t'ajudem amb els tràmits per a l'obtenció del permís.

Gestió d'empreses

Et proporcionem una adreça a Andorra que et permetrà beneficiar-te d'un impost de societats inferior al 10%, amb bonificacions de fins al 80%.

Vols obrir la teva empresa o societat a Andorra?

T'ho fem fàcil!