Preguntes freqüents

Et donem la benvinguda a la secció de Preguntes freqüents d’Advantia Assessors.
Sabem que, quan es tracta de prendre decisions importants a escala empresarial, és normal que sorgeixin moltes preguntes i dubtes. Per això, hem creat aquesta secció, per oferir respostes clares i precises a les preguntes més freqüents que els nostres clients solen fer.
A Advantia Assessors, ens especialitzem a oferir serveis d’assessoria, consultoria, comptabilitat i assessorament fiscal, així com brindar l’acompanyament necessari per a la creació d’empreses i l’obtenció de la residència a Andorra. Sense oblidar l’assessorament especialitzat sobre els avantatges fiscals d’invertir al Principat d’Andorra, un país que ofereix nombroses oportunitats per a empresaris i emprenedors.

Estem compromesos amb la satisfacció dels nostres clients, i ens esforcem per oferir un servei d’alta qualitat i personalitzat en tot moment.
Si tens alguna pregunta que no trobis en aquesta secció, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. Estarem encantats d’ajudar-te en tot allò que necessitis.
Contacta amb nosaltres!

VIURE A ANDORRA

Viure a Andorra és una experiència única, ja que ofereix una alta qualitat de vida en un entorn segur i tranquil. Amb els bonics paisatges muntanyosos, l’excel·lent sistema sanitari i impostos baixos, Andorra és una destinació força popular entre els residents estrangers que volen gaudir d’un estil de vida actiu.

El cost de la vida a Andorra sol ser més elevat que en els països veïns, ja que el país té un alt nivell de vida. Tot i això, els impostos sobre la renda baixos i tipus reduïts d’IVA ajuden a compensar alguns dels costos. De mitjana, una persona pot viure còmodament amb un pressupost d’uns 2.500 euros al mes.

A Andorra hi ha diversos llocs populars entre els expatriats, com La Massana, Ordino i Escaldes-Engordany. Cadascun té el seu encant i característiques úniques, com ara la proximitat a estacions d’esquí, rutes de senderisme o zones comercials.

Trobar feina a Andorra pot ser difícil, ja que el país té un mercat laboral reduït i una gran demanda de feina. No obstant això, si tens coneixements especialitzats o experiència en un camp concret, tens oportunitats.

És important tenir en compte que el català és la llengua oficial del país i és imprescindible per treballar a Andorra. L’espanyol i el francès són idiomes molt valorats per la proximitat amb Espanya i França, així com l’anglès en algunes feines.

Als ciutadans de la UE no els cal visat. Per treballar i viure a Andorra, els residents estrangers han de sol·licitar una autorització de residència. El tràmit es pot fer a través del consolat andorrà del teu país d’origen o d’un patrocinador local.

Andorra té un sistema educatiu ben establert que ofereix educació gratuïta fins al nivell secundari. Compta amb tres sistemes educatius, l’andorrà, l’espanyol i el francès, i dos col·legis privats que ofereixen educació en anglès, per la qual cosa és una destinació ideal per a famílies amb nens.

El sistema sanitari d’Andorra és d’alt nivell i accessible a tots els residents. Hi ha diversos centres públics i privats, i els residents estan obligats a tenir una assegurança mèdica.

Andorra té un sistema fiscal únic que permet que residents puguin beneficiar-se d’impostos baixos. L’impost sobre la renda a Andorra és més baix que en altres països (entre el 0% i el 10% en funció dels ingressos), i l’IVA és només del 4,5%. Tot i això, cal tenir en compte altres impostos, com ara l’impost sobre béns immobles i les cotitzacions a la Seguretat Social.

Els conductors han de tenir un permís de conduir vàlid i una assegurança, i els cinturons de seguretat són obligatoris per a tots els passatgers. Els vehicles han de portar rodes d’hivern de novembre a abril.

Andorra té un clima muntanyós amb estius suaus i hiverns freds. El temps pot variar molt segons l’altitud, ja que a les zones més elevades les temperatures són més fredes i neva més. Els estius solen ser càlids i assolellats, per això és una destinació ideal per a les activitats a l’aire lliure.

RESIDENTS ESTRANGERS A ANDORRA

Per ser resident a Andorra com a expatriat, hauràs de sol·licitar un permís de residència. El procés de sol·licitud implica la presentació de diversos documents, com ara un certificat de policia, una prova d’estabilitat financera i una prova de cobertura d’assegurança mèdica. El procés pot trigar tres mesos fins a completar-se.

Els residents estan subjectes a impostos sobre qualsevol ingrés obtingut a Andorra. Es recomana que els residents consultin un assessor fiscal per saber les seves obligacions fiscals específiques i no cometre errors a l’hora de pagar els impostos.

Tot i que les oportunitats d’ocupació a Andorra són limitades, els residents estrangers amb coneixements especialitzats i experiència poden trobar feina en sectors com el turisme, financer o tecnològic. És important tenir en compte que, per a molts llocs de treball, cal tenir fluïdesa en català, espanyol o francès.

El cost de la vida a Andorra és generalment més elevat que el dels països veïns. El preu de l’habitatge, en particular, pot ser força elevat. Tot i això, els avantatges fiscals de viure al Principat poden ajudar a compensar alguns d’aquests costos.

El sistema sanitari universal andorrà proporciona assistència mèdica gratuïta o de baix cost als residents. Els residents estrangers han de tenir una assegurança mèdica privada, a més de la cobertura de l’assegurança mèdica nacional. En general, es considera que la qualitat de l’assistència sanitària a Andorra és alta.

Andorra compta amb un sistema educatiu complet que ofereix educació gratuïta a tots els residents. Els expatriats poden optar per enviar els seus fills a escoles públiques o escoles privades internacionals. Les escoles privades poden ser força cares, però ofereixen ensenyament en anglès o en altres idiomes.

Andorra té un clima muntanyós amb temperatures fresques i precipitacions moderades. Els estius poden ser càlids i assolellats, mentre que els hiverns són freds i neva. Els residents estrangers han d’estar preparats per a una gran varietat de condicions meteorològiques.

Andorra té una barreja d’influències culturals espanyoles i franceses, però la cultura catalana és dominant. Els residents estrangers han de ser respectuosos amb els costums i les tradicions locals.

Andorra és un petit país amb una comunitat molt unida. Tot i que pot costar algun esforç integrar-se, els expatriats que s’esforcen per aprendre l’idioma i la cultura local poden trobar una comunitat acollidora.

Andorra compta amb una xarxa de carreteres ben desenvolupada que connecta el país amb les veïnes França i Espanya. Les opcions de transport públic inclouen autobusos i taxis, tot i que molts residents prefereixen fer servir cotxes privats. Els expatriats també poden anar a peu o amb bicicleta per les zones urbanes.

CREAR EMPRESA A ANDORRA

Per crear una empresa a Andorra, cal tenir un capital social mínim de 3.000 euros i presentar una sol·licitud de registre al Registre de Societats d’Andorra.

El procés de registre d’una empresa a Andorra pot trigar entre 2 i 4 setmanes.

No cal contractar un advocat o un assessor fiscal per crear una empresa a Andorra, però és recomanable per garantir que es compleixin tots els requisits i els procediments legals.

A Andorra, les empreses han de pagar l’impost de societats, que és del 10% dels beneficis.

Sí, per registrar una empresa a Andorra cal tenir una adreça física al país, encara que pot ser una temporal o una oficina virtual.

Es poden crear diferents menes d’empreses a Andorra, com ara societats limitades, societats anònimes, etc.

No cal tenir empleats per crear una empresa a Andorra, però en alguns casos és recomanable per garantir el bon funcionament del negoci.

Andorra no permet registrar empreses en línia, cal fer-ho presencialment en el del Registre de Societats.

El cost de registrar una empresa a Andorra depèn del tipus d’empresa i els costos associats, com ara els honoraris d’advocats o assessors fiscals. S’estima que el cost total pot oscil·lar entre 3.000 i 5.000 euros.

OBRIR COMPTE BANCARI A ANDORRA

No cal ser resident a Andorra per obrir un compte bancari, però hauràs de presentar alguns documents, com el DNI o el passaport i una prova de residència al teu país d’origen.

Els requisits per obrir un compte bancari a Andorra poden variar segons el banc, però generalment caldrà presentar el DNI o el passaport, una prova de residència, una prova d’ingressos i una prova d’origen dels fons.

Sí, alguns bancs permeten obrir comptes bancaris a distància, la qual cosa significa que pots obrir un compte bancari sense visitar Andorra. No obstant això, és possible que necessitis enviar alguns documents notarials.

No cal tenir un compte bancari a Andorra per ser resident al país, però és recomanable tenir-ne un per gestionar les finances i fer transaccions amb facilitat.

Has de presentar el DNI o passaport, una prova de residència, una prova d’ingressos i una prova d’origen dels fons.

El temps que triga a obrir un compte bancari a Andorra pot variar segons el banc i la complexitat del compte. Tot i això, generalment es pot obrir un compte bancari en uns pocs dies.

Sí, la majoria dels bancs a Andorra cobren una tarifa per obrir un compte bancari. Aquestes tarifes poden variar segons el banc i el tipus de compte.

Sí, alguns bancs a Andorra tenen requisits de dipòsit mínim per obrir un compte bancari. Aquests requisits poden variar segons el banc i el tipus de compte.

Pots obrir diversos tipus de comptes bancaris a Andorra, com ara comptes corrents, comptes d’estalvi, comptes de dipòsit a termini així com comptes bancaris amb operatives específiques per a empreses.

Sí, obrir un compte bancari a Andorra és segur. El país té un sistema bancari estable i segur, i tots els bancs estan regulats i supervisats per l’Autoritat Financera Andorrana (AFA). A més, molts bancs ofereixen serveis de seguretat addicionals, com ara autenticació de dos factors i notificacions de transaccions sospitoses.

IMPOSTOS A ANDORRA

Andorra compta amb una fiscalitat més favorable que la mitjana dels països europeus, la qual cosa és un avantatge quan tries residir o crear una empresa. Els impostos estan equiparats a la resta de països, però tenen una taxa d’aplicació més baixa. Els més importants són l’impost sobre la renda per a residents i no residents, l’IVA, l’impost sobre societats, sobre immobles i algunes taxes locals.

La taxa d’impost sobre la renda personal a Andorra varia entre el 0 i el 10%, depenent del nivell d’ingressos del contribuent.

La taxa de l’impost sobre societats a Andorra és del 10%.

Sí, hi ha un impost sobre la propietat immobiliària a Andorra, que s’aplica als propietaris d’habitatges, locals i terrenys.

A Andorra no hi ha impost sobre successions i donacions.

Sí, Andorra té acords de doble imposició amb diversos països, la qual cosa significa que els contribuents que resideixen a Andorra i tenen ingressos a altres països poden evitar la doble imposició.

Els impostos a Andorra són declarats a través del Departament de Tributs i de Fronteres d’Andorra. Els contribuents poden presentar la declaració d’impostos en línia, en persona, o mitjançant una empresa especialitzada que els representi.

Sí, a Andorra hi ha algunes deduccions fiscals, com ara les deduccions per inversions per a l’habitatge principal, per aportacions a plans de pensions i per despeses mèdiques i d’educació.

Si un contribuent no paga els impostos a Andorra, pot enfrontar-se a multes i sancions financeres, així com a l’embargament dels seus béns.

Sí, Andorra ofereix una residència fiscal per a aquelles persones que compleixen certs requisits, com ara passar almenys 90 dies a l’any al país i demostrar que tenen prou mitjans econòmics per viure al país. Això pot resultar en una reducció significativa de la càrrega tributària per al contribuent.

RESIDÈNCIA A ANDORRA

Per obtenir la residència a Andorra, caldrà demostrar que tens una font d’ingressos suficient i estable, una assegurança de salut privada i un habitatge al país. També necessitaràs el certificat d’antecedents penals.

El procés de sol·licitud de residència a Andorra pot trigar fins a tres mesos. Això pot variar segons la complexitat del teu cas i la càrrega de feina de les autoritats.

Aconseguir la residència a Andorra pot tenir molts beneficis, com ara l’accés a un sistema de salut d’alta qualitat, una taxa impositiva baixa, seguretat i estabilitat política, un entorn de negocis favorable i una alta qualitat de vida.

No, per obtenir la residència a Andorra cal demostrar una font d’ingressos suficient i estable.

El cost total d’obtenir la residència a Andorra pot variar en funció dels honoraris dels advocats, els costos de sol·licitud i els de les assegurances obligatòries. S’estima que el cost total pot oscil·lar entre 5.000 i 10.000 euros.

No cal contractar un advocat o un assessor fiscal per obtenir la residència a Andorra, però pot ser útil per guiar-te a través del procés i assegurar-se que compleixes tots els requisits necessaris.

Sí, pots ser resident a Andorra amb la compra d’una propietat. Tot i això, has de tenir en compte que la compra d’una propietat no garanteix automàticament la residència i que hauràs de complir amb altres requisits.

A Andorra s’apliquen una sèrie d’impostos com l’IRPF (impost sobre la renda de les persones físiques), l’IGI (impost general indirecte) i l’impost de societats. Tot i això, les taxes d’impostos a Andorra són relativament baixes en comparació amb altres països europeus.

Sí, els ciutadans de la UE tenen dret a sol·licitar la residència a Andorra. Tanmateix, hauran de complir tots els requisits necessaris i demostrar una font d’ingressos suficient i estable.

Sí, no cal parlar català per tenir la residència a Andorra. Ara bé, aprendre l’idioma pot ser útil, ja que és l’idioma oficial del país i s’utilitza àmpliament en la vida diària.

ANGEL INVESTOR A ANDORRA

Un angel investor és un individu d’alt patrimoni net que inverteix els seus diners en empreses emergents a canvi d’una participació accionària.

Sí, hi ha angel investors a Andorra que busquen invertir en empreses emergents amb potencial de creixement.

Pots buscar a directoris d’inversors, assistir a trobades de networking empresarial o contactar amb empreses de capital de risc a Andorra per aconseguir més informació sobre possibles angels investors.

Els angels investors a Andorra busquen empreses emergents amb potencial de creixement en diversos sectors com ara la tecnologia, la innovació o el turisme, entre d’altres.

Les inversions d’un angel investor poden variar, però generalment van des d’uns quants milers d’euros fins a centenars de milers d’euros.

Els angels investors a Andorra busquen una rendibilitat significativa, sigui en forma de dividends, participacions en una societat o la venda de l’empresa.

Els criteris que fan servir els angels investors a Andorra per seleccionar empreses per invertir inclouen la qualitat de l’equip de gestió, la viabilitat del model de negoci, el potencial de creixement i la capacitat de generar beneficis.

Les empreses que reben inversió d’un angel investor a Andorra poden aconseguir finançament per créixer i expandir-se, accés a coneixements i contactes empresarials valuosos, així com més credibilitat i visibilitat al mercat.

El termini d’inversió típic per a un angel investor a Andorra varia, però generalment dura entre 3 i 7 anys.

En rebre inversió d’un àngel investor a Andorra, l’empresa està cedint una part de la propietat i el control, la qual cosa pot ser un desavantatge a llarg termini. A més, si l’empresa no té èxit, l’angel investor pot perdre la inversió.