El coronavirus arriba també a Andorra però amb afectacions menors que als països veïns

Tags:

També t'hi pot interessar…

Des del passat 13 de març de 2020, Andorra també viu en estat de confinament.

Com a França i a Espanya,  se succeeixen els decrets amb mesures excepcionals per a fer front a la situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2.

L’activitat comercial i turística, un dels principals motors econòmics del país, s’atura. La prioritat és clara: controlar l’expansió del virus per no col·lapsar el sistema sanitari  i mantenir la població el menys afectada possible.

Estat d’alarma: tancament o teletreball

La població pren consciència de la situació i actua en conseqüència. Les empreses que poden fer-ho, es mobilitzen ràpidament per aplicar mesures de teletreball per seguir amb la seva activitat. Les que no, tanquen portes. Els supermercats i establiments d’alimentació no s’aturen i fan possible que tots els ciutadans continuïn tenint aliments frescos cada dia. Això sí, amb les màximes precaucions i seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Les escoles, tampoc es queden enrere. Des del primer dia de suspensió de les classes, s’habiliten mesures per seguir amb els plans d’estudi des de casa de forma telemàtica, amb suport telefònic en els casos necessaris.

Ràpida actuació de govern i ciutadans

Excepte comptats casos, les directrius dictaminades pel Govern s’han adoptat de manera ràpida i col·laborativa per part de la població i el teixit empresarial del país. Certament, el fet de ser un país petit, facilita la coordinació de moviments i l’entesa per actuar de forma gairebé immediata en pro del bé comú.

Des del minut zero, la maquinària legislativa del Govern s’ha posat en marxa per a l’elaboració d’una llei que empari els treballadors del país, però que al mateix temps recolzi a les empreses establertes a Andorra. De moment, ja se sap que podran ajornar-se els pagaments de rebuts de consums de telèfon i electricitat, així com de cotitzacions a la seguretat socials i pagament de tributs.

Excel·lent sistema sanitari, sobredimensionat per a la població local

Andorra compta amb un sistema sanitari públic valorat entre els millors del món. Però a més, és un sistema sanitari pensat per absorbir la població local més l’arribada de turistes que any rere any ens visiten a l’hivern (època de màxima afluència). Per aquest motiu, el nostre sistema sanitari té més possibilitats de no arribar al col·lapse (com ha passat en països veïns). Malgrat tot, gràcies a la coordinació pública-privada i a l’experiència en l’actuació dels països veïns, ja es disposa d’un pla d’emergència que permetria ubicar els afectats en cas de manca de llits a l’hospital.

Menys densitat de població i ambient més net

Les condicions ambientals d’Andorra han estat també beneficioses per a la contenció del virus. Abans que es decretés el confinament, el dia a dia al país distava molt del dels grans nuclis urbans. A Andorra les concentracions de població queden lluny de ser massives i les empreses són en la seva gran majoria micro i mitjanes empreses.

Casos positius controlats

Passades tres setmanes de confinament, el país compta amb 439 casos positius per COVID-19. D’aquests, 50 han estat hospitalitzats, entre els quals 17 persones ingressades a l’UCI. El  coronavirus ha causat 16 morts, la majoria persones octogenàries.

La informació sobre la situació sanitària arriba puntualment a la població via butlletins televisius de la mà del ministre de sanitat i del portaveu del govern. Les consignes i recomanacions als ciutadans són clares; també el resultat de totes les actuacions que el país executa en bloc. Sembla que la “corba” s’aplana en els últims dies.

 

En aquestes setmanes de confinament, l’equip d’Advantia Assessors continua en actiu en modalitat teletreball per tal de garantir el millor servei als seus clients particulars i empreses. Esperem que les mesures decretades ens facin tornar a la normalitat en el nostre dia a dia.