La inversió estrangera immobiliària a Andorra fa un gir important amb l’entrada en vigor de la nova Llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge. A partir del 16 d’abril del 2025, aquesta normativa introdueix restriccions a la compra d’immobles per part d’inversors estrangers, amb la finalitat de reduir la pressió sobre el mercat local d’habitatge i garantir-ne l’accés a la població resident.
Les mesures impulsades per aquest nou marc legal suposen un abans i un després en el panorama immobiliari andorrà, que aposta per un model més equilibrat, accessible i sostenible. A més, amb aquesta llei, també s’ha aprovat un nou reglament per regular específicament la inversió estrangera directa i immobiliària.
Taula de continguts:
- Les raons que han impulsat aquest nou marc legal en habitatge i sostenibilitat
Què canvia en la inversió estrangera immobiliària?
Modificacions en l’impost sobre la inversió estrangera
Més seguiment i control amb el reglament de la inversió estrangera
Principals canvis de la llei en els sectors afectats
Un nou escenari per a la inversió i l’habitatge a Andorra
Les raons que han impulsat aquest nou marc legal en habitatge i sostenibilitat
La Llei 5/2025, del 6 de març, per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, sorgeix en un moment en què Andorra s’enfronta a un desequilibri entre l’oferta i la demanda d’habitatge. En els darrers anys, el mercat s’està veient condicionat per múltiples factors, com el creixement demogràfic, el desenvolupament econòmic i la presència d’inversió estrangera. En conjunt han contribuït a una major pressió sobre l’oferta residencial.
Davant d’aquest escenari, la nova normativa introdueix reformes en àmbits clau com la fiscalitat, el sector immobiliari i turístic, la llei d’immigració i la inversió estrangera immobiliària. L’objectiu és doble: garantir el dret a l’habitatge per als residents i promoure un creixement demogràfic i territorial més equilibrat i sostenible.
Aquesta nova llei va entrar en vigor el 16 d’abril del 2025, i marca un canvi en la forma com es regula l’accés a l’habitatge i la inversió immobiliària al Principat.
Què canvia en la inversió estrangera immobiliària?
Un dels canvis més significatius introduïts per la nova normativa és la limitació en l’adquisició d’immobles a persones no residents. A partir de l’entrada en vigor de la llei, les compres queden restringides a:
- Un màxim de 2 pisos, amb els seus annexos, que no poden superar les 3 places d’aparcament i 3 trasters (o altres dependències similars) per pis.
- Fins a 6 places d’aparcament.
- Un únic habitatge unifamiliar.
Així mateix, les promocions immobiliàries per part d’inversos estrangers hauran de destinar almenys el 50% de les unitats construïdes a habitatges de preu assequible per a residència habitual.
A banda, la llei amplia el concepte d’inversió estrangera. Amb la nova llei, es considerarà com a tal l’adquisició d’immobles per part de persones residents que no puguin acreditar almenys 3 anys de residència efectiva a Andorra en els darrers 10 anys.
Modificacions en l’impost sobre la inversió estrangera
L’entrada en vigor de la nova Llei 5/2025 també comporta una modificació de la Llei 3/2024, de l’1 de febrer, relativa a l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra. Aquesta actualització reforça el control sobre les inversions i estableix noves condicions fiscals per a les operacions immobiliàries realitzades per persones i entitats estrangeres.
• Nous perfils obligats a l’impost
afecta persones físiques no residents, així com els residents que no acreditin 3 anys de residència efectiva en els darrers 10 anys.
• Tipus de gravamen segons la inversió
S’ajusta la taxa impositiva per adaptar-se a les limitacions en funció del tipus i volum de la inversió:
- 3% per a un primer habitatge (unifamiliar o pis amb annexos).
- 5% per a una segona propietat similar.
- 10% per a inversions que superin els límits establerts o no compleixin les condicions legals.
• Bonificació del 90% per a lloguer assequible
Es manté la bonificació per a inversions destinades al lloguer assequible com a residència habitual durant 10 anys. Però la nova llei en reforça els requisits i estableix que, en cas d’incompliment, s’haurà de retornar la bonificació amb interessos.
Consulta aquí el nostre article sobre l’impost a la inversió estrangera immobiliària.
Més seguiment i control amb el reglament de la inversió estrangera
El Reglament d’inversió estrangera, derivat de la llei, estableix els procediments per reforçar el control i el seguiment dels projectes aprovats amb capital estranger.
Entre les seves principals aportacions:
• Control previ de les sol·licituds
El Registre d’Inversions Estrangeres haurà de verificar que les operacions no vulneren l’interès general ni afecten negativament àmbits com el poder públic, la seguretat nacional, l’ordre econòmic, el medi ambient, la salut, el mercat de l’habitatge o l’accés a recursos estratègics.
• Formalització davant notari: el reglament detalla com s’han de formalitzar les inversions una vegada autoritzades, així com l’intercanvi d’informació entre notaris i l’Administració.
• Seguiment posterior
Les noves inversions hauran de demostrar, en un termini màxim de 18 mesos, que desenvolupen una activitat econòmica efectiva, complint requisits com l’alta en el Registre de Comerç i Indústria, arribar a un volum mínim de negoci i el compliment de les obligacions fiscals i comptables.
Principals canvis de la llei en els sectors afectats
A més de la regulació sobre la inversió estrangera immobiliària, la nova llei introdueix modificacions rellevants en altres àmbits:
• Habitatges buits
Tal com ja contemplava el projecte de llei, es consideraran habitatges buits aquells que no presentin consum energètic durant almenys dos anys. El Govern podrà disposar d’aquests immobles i destinar-los a habitatge social per un període de fins a cinc anys, a canvi d’una compensació econòmica al propietari.
• Lloguer turístic
No s’atorgaran noves llicències per a apartaments i estudis turístics. Només es podran renovar les llicències existents si almenys el 30% de l’edifici està destinat a aquest ús.
• Llei d’Immigració
La llei introdueix canvis puntuals en matèria d’immigració per reforçar el control, corregir usos indeguts d’autoritzacions i adaptar la normativa a la realitat social i laboral actual.
• Fiscalitat
La llei incrementa els impostos sobre plusvàlues immobiliàries per frenar l’especulació a curt termini, però manté beneficis fiscals per a residents com eximir de l’ITP en la compra del primer habitatge habitual fins a 600.000 €.
Un nou escenari per a la inversió i l’habitatge a Andorra
L’entrada en vigor d’aquesta normativa marca un canvi en el model de creixement d’Andorra. Amb un enfocament més equilibrat i sostenible, el país aposta per garantir l’accés a l’habitatge per als residents, reforçar el control sobre la inversió estrangera i fomentar un desenvolupament econòmic que prioritzi l’interès general. Així i tot, Andorra continua sent un país atractiu on moltes empreses i particulars decideixen establir-s’hi per viure o portar-hi a terme el seu negoci. Si tu també vols fer el pas, contacta amb nosaltres i t’informarem de tots els tràmits.