L’FMI ​​pronostica una bona recuperació postpandèmia per a Andorra

Tags:

També t'hi pot interessar…

L’FMI augura bones previsions de recuperació de l’economia andorrana per a aquest any amb vista a superar la recessió provocada per la pandèmia de la COVID-19. En aquest sentit, alguns dels aspectes que els tècnics del Fons Monetari Internacional que han valorat més positivament en el seu informe preliminar, han estat el creixement del PIB del 2021 i les baixes taxes d’atur, entre altres. Consideren que aquests factors han estat determinants perquè el Principat aguanti i pugui seguir endavant malgrat la situació adversa.

Les visites per part de l’FMI als països membres són habituals i recurrents per tal d’elaborar informes de seguiment. Tot i que encara no és definitiu, l’organisme ha publicat una nota amb les conclusions prèvies a què han arribat els seus tècnics.

 


Taula de continguts

  1. Les fortaleses d’Andorra
    Previsions de creixement
    Els punts de millora d’Andorra
    Andorra a l’FMI des del 2020
    L’FMI manté relacions permanents amb els països

Les fortaleses d’Andorra

El primer punt a destacar de l’informe és el creixement real del producte interior brut, que arriba fins a un 8,9% el 2021, gràcies a les bones xifres del segon semestre de l’any. Tot i l’augment de casos de COVID, a causa de la variant òmicron que es va donar a la mateixa època, els tècnics de l’FMI ho consideren un increment important.

Un altre dels punts forts és la bona perspectiva del mercat laboral, ja que Andorra registra taxes d’atur més baixes en comparació a la resta de països d’Europa. Aquesta dada no és nova: en èpoques de prepandèmia l’ocupació de la població activa entre 20 i 64 anys era del 84,9%, sent el segon país d’Europa amb més ocupació del 2019. T’ho expliquem en aquest article.

Com a punt positiu, tot i que Andorra no s’escapa de l’augment generalitzat de la inflació derivat del conflicte a Ucraïna, destaca la contenció d’aquesta pujada. L’increment dels preus de l’energia és una mica més moderat al país gràcies als contractes a llarg termini amb els proveïdors estrangers.

També destaquen com a punts favorables: les polítiques fiscals, el superàvit del compte corrent, les reserves exteriors acumulades, els bancs líquids i ben capitalitzats. Aquestes qüestions ajudaran a combatre la incertesa derivada de les situacions adverses que es preveuen per a aquest any.

Previsions de creixement

Tot i que Andorra arrossega una pèrdua d’ingressos del 3%, a causa de la manca de temporada d’hivern 2020-21 i de la reducció d’inversió durant la pandèmia, les expectatives són bones.

L’organisme pronostica que a finals d’any Andorra podria recuperar els nivells d’activitat d’abans de la pandèmia. Tot i que el creixement serà fort, dominen els riscos derivats de la situació de l’entorn i preveuen un increment de l’activitat fins al 4,5%.

La inflació general anirà a l’alça durant tot l’any fins als primers mesos del 2023 a causa de la pujada dels preus de l’energia. Aquesta situació es donarà a tots els països, però s’espera que remeti a partir de l’any que ve. Aquest fet porta a l’FMI a pronosticar un creixement del PIB real per a Andorra de l’1,5% a mitjà termini.

Les amenaces de l’economia

Tot i això, l’informe també apunta els riscos per a les perspectives econòmiques a nivell generalitzat. Entre aquests riscos destaquen la guerra a Ucraïna, l’increment de preus en les primeres matèries, l’evolució de la pandèmia, les recuperacions més lentes dels països veïns o l’enduriment de les condicions financeres.

Els punts de millora d’Andorra

Tot i les bones previsions de creixement, Andorra haurà de fer front a alguns aspectes importants per no posar en perill el seu creixement econòmic global.

La reforma de les pensions

En aquest punt, l’informe adverteix que el sistema de pensions és desfavorable, ja que els percentatges de cotització són baixos i la població cada cop és més envellida. Preveuen que entrarà en dèficit el 2024 i esgotarà els fons l’any 2039, per la qual cosa la reforma d’aquest punt és prioritària. Per la seva banda, el Parlament d’Andorra  ha posat fil a l’agulla i ha creat una comissió per elaborar un pla de reforma per a finals de 2022. Dins de les opcions que es barregen, es preveu l’augment de les cotitzacions i el retard de l’edat de jubilació.

Dependència del finançament exterior

Els tècnics de l’FMI assenyalen que cal reforçar el sector bancari. Tot i que els bancs tenen actius que representen el 600% del PIB, i altres que els han ajudat a suportar bé la crisi, les amenaces encara són altes. El sistema bancari ha sortit de la crisi amb una posició reforçada, una bona liquiditat i un percentatge de morositat baix. Però el model de banca privada i una estratègia d’internacionalització poden ser massa costosos en comparació als ingressos obtinguts. Així, l’excessiva dependència del finançament estranger pot esdevenir menys estable. Per part seva, l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) ja ha adoptat mesures perquè els bancs disminueixin la seva exposició i limitin els riscos d’endeutament del banc.

Impulsar el creixement

L’organisme considera que Andorra té limitacions a l’hora de créixer, perquè és un mercat petit i dependent de sectors econòmics estacionals i dels països veïns. L’accessibilitat al país només per carretera i l’escassetat d’habitatges assequibles, sumada a uns tràmits administratius que alenteixen les iniciatives privades a l’hora de crear empresa, són les causes que fan que l’FMI recomani polítiques de diversificació econòmica per impulsar el creixement.
Tot i això, l’organisme ha valorat molt positivament el pla de digitalització que ha posat en marxa el país i que ja està donant els seus primers fruits.

Andorra a l’FMI des del 2020

El Principat forma part del Fons Monetari Internacional des de l’octubre del 2020, quan va esdevenir el país membre número 190. Pertànyer a aquest organisme, és una garantia de credibilitat per a Andorra a l’hora d’establir relacions internacionals, ja que s’ajusta als preceptes d’informació i transparència que defensa l’FMI. Un altre dels avantatges per als països membres és la formació i assistència tècnica de què es beneficien en matèria financera i estadística. A més, en cas que sigui necessari, poden comptar amb finançament per part de l’FMI.

A banda, les agències d’avaluació internacionals també valoren positivament la situació i les perspectives del Principat, i així ho demostren en els seus últims informes.

L’FMI manté relacions permanents amb els països

La nota de conclusions preliminars de l’FMI, es realitza sempre després d’una visita al país estat membre per part dels tècnics, tot esperant fer l’informe definitiu que validarà definitivament l’organisme. Aquestes es duen a terme d’acord amb l’article IV del Conveni Constitutiu de l’FMI.

Les visites solen ser anuals per fer un seguiment sobre les polítiques econòmiques i financeres del país en qüestió. En aquestes, s’avaluen la situació i els possibles riscos que amenacen l’estabilitat del país, i es formulen recomanacions per promoure’n el creixement econòmic i l’estabilitat financera. Durant el mes d’abril del 2022, tècnics del Fons Monetari Internacional van ser a Andorra i es van reunir amb un total de 32 càrrecs de l’administració, d’empreses parapúbliques i del sector privat i financer del país. Fruit d’aquesta visita, s’ha elaborat l’informe preliminar que avui hem compartit al nostre blog, tot esperant les conclusions finals de l’FMI sobre les perspectives de creixement d’Andorra.