Novetats i tendències fintech per al 2022

Tags:

També t'hi pot interessar…

abrir-cuenta-bancaria

Com obrir un compte bancari a Andorra

Tant si t’estàs plantejant venir a viure a Andorra, com obrir una empresa o diversificar els estalvis, un dels primers passos que et caldrà és disposar d’un compte bancari al…

Com a la resta de sectors empresarials, el 2022 també ens porta novetats i tendències fintech. Els dos darrers anys, han estat marcats per un gran canvi social per poder adaptar-nos a la situació generada per la pandèmia, i alguns d’aquests canvis han arribat per quedar-se.

Destaquen el creixement del comerç electrònic i l’augment dels pagaments en línia. El distanciament social i l’increment de l’ús de formes de pagament contactless per sobre de l’efectiu. La seguretat o la ciberseguretat és un altre factor que cobra cada vegada més importància per preservar les dades dels usuaris.

Aquests canvis estan fomentant que empreses i organitzacions busquin solucions tecnològiques per adaptar els seus serveis a aquests nous temps. Així que moltes de les innovacions tecnològiques al sector de les finances, que veuran la llum aviat o que es comencen a treballar aquest any, van en aquesta direcció.


Taula de continguts:

  1. Les tendències fintech que arriben aquest any
    El blockchain cada cop més present
    Simplificació dels pagaments internacionals
    Gestió patrimonial digitalitzada
    Ciberseguretat a les fintech
    Big data, intel·ligència artificial i 5G
    Altres tendències fintech per a aquest any

Les tendències fintech que arriben aquest any

El terme fintech està format per la contracció de les paraules en anglès Finance i Technology. Engloba tot projecte de l’àrea de les finances que aplica la tecnologia i l’entorn digital per crear productes i serveis innovadors que optimitzen els processos financers tant per a empreses com per a usuaris.

És una indústria relativament nova, en constant evolució i que aporta noves solucions al mercat. Per això, és interessant saber cap a on apunten les tendències fintech i quines seran les més rellevants d’aquest any.

El blockchain cada cop més present

A aquesta tecnologia, se la sol associar principalment amb el món de les criptomonedes. Tot i això, en el transcurs dels últims temps, està cobrant més rellevància en el desenvolupament de solucions innovadores en l’àmbit financer i empresarial. Destacarà en la implantació de sistemes segurs de protecció de dades, la creació d’identitats digitals i per agilitzar transaccions i operacions que seran cada cop més segures i fiables per als usuaris.

Igualment, la banca és un altre sector que ha mostrat interès en aquesta tecnologia i es preveu que el 2022 invertirà per implementar solucions de blockchain als seus serveis.

Andorra està treballant en una llei sobre del blockchain, pots consultar el nostre article,

Simplificació dels pagaments internacionals

L’augment del comerç electrònic, juntament amb les inversions i les operacions a la borsa, han fet que es disparin els pagaments transfronterers. Tot i això, són operacions complicades que resulten lentes i cares, atès que cada regió treballa amb dades diferents i té lleis diferents. En aquest sentit, el G20 ha presentat un pla de treball que involucra els bancs centrals per desenvolupar sistemes que millorin l’eficiència dels processos de pagament transfronterers. El blockchain també serà determinant perquè les operacions entre remitent i destinatari es duguin a terme en temps real, i així poder evitar les transferències bancàries que tenen una durada més llarga.

2022 serà un any clau en la simplificació dels pagaments internacionals.

Gestió patrimonial digitalitzada

Una altra de les tendències fintech la trobem al sector del wealthtech aplicat a la gestió del patrimoni. Igual que la paraula fintech, wealthtech és una contracció formada a partir de wealth i technology.

S’espera que també creixi durant aquest any oferint serveis financers com ara assessorament robotitzat, corredors de borsa digitals, plataformes de trading automàtic o noves eines d’inversió i NFT (criptovalors no fungibles). Les wealthtech han sabut aprofitar el buit dels bancs tradicionals per crear eines dirigides a les finances personals i les plataformes d’assessorament i gestió patrimonial.

Ciberseguretat a les fintech

Quan es tracta de dades personals i operacions monetàries, la seguretat és un factor de vital importància, que no podem passar per alt. S’esperen grans inversions en ciberseguretat i RegTech (tecnologia aplicada al marc regulador). Aquestes empreses milloren la implementació de la ciberseguretat i la protecció de dades per evitar fraus i blanqueig de diners gràcies a la tecnologia. Les fintech utilitzen aquestes eines per a la verificació d’identitat i protecció de dades, la qual cosa permet la gestió de clients de manera més àgil.

Big data, intel·ligència artificial i 5G

Esdeveniments i aplicacions que tenien a veure amb el big data o la intel·ligència artificial també van ser afectades per la pandèmia. Així que aquest any sorgiran nous projectes basats en aquestes tecnologies en el camp de les fintech.

De la mateixa manera, el desplegament del 5G ha estat retardat. La seva implementació millorarà la connectivitat i augmentarà la transmissió de dades de manera que ajudarà a l’ús de noves plataformes i aplicacions en general i al sector financer en particular.

Altres tendències fintech per a aquest any

Augment de la banca digital

Hi haurà un augment de bancs sense oficines. Les transaccions i operacions bancàries es fan cada cop més a través d’Internet o d’aplicacions mòbils, fet que ja està propiciant l’aparició de nous bancs que no tenen espais físics.

Evolució al pagament per veu

El proper pas en els pagaments contactless són les transaccions bancàries senzilles a través de la veu, com emetre pagaments, reclamar-los o consultar productes financers.

Auge de les carteres digitals

Una altra de les tendències fintech associades amb els pagaments és poder disposar de la teva cartera digital a qualsevol dispositiu que tingui una pantalla com un smartwatch o una televisió i no només al mòbil.

El crowdfunding equity creixerà

Les empreses i startups trobaran nous canals d’inversió per mitjà del crowdfunding mitjançant plataformes d’equity.

Avanços cap a la desintermediació

Creixeran les plataformes de desintermediació també en el sector de les finances. Sobretot a l’hora de fer pagaments en línia, utilitzar firmes digitals i estarà tot disponible des de l’smartphone.

Quina d’aquestes tendències fintech t’ha sorprès més?

En coneixes alguna altra que revolucionarà les finances i que no hem esmentat?

Des d’Advantia Assessors ens agrada estar a l’última de totes les novetats del sector i compartir-les amb tu.