Quin impacte té l’obertura de l’aeroport Andorra-La Seu d’Urgell per al país?

Tags:

També t'hi pot interessar…

FMI

Andorra sol•licita formalment l’ingrés a l’FMI

El passat mes de gener, Andorra va iniciar els tràmits formals per aconseguir l’adhesió al Fons Monetari Internacional. L’ingrés a aquest organisme oferirà el Principat una solvència internacional que, al…

Fins no fa massa, només podies arribar al Principat per carretera. Si ho volies fer per aire, havies de volar fins a Barcelona o Toulouse, que són les ciutats amb aeroports més properes. No obstant això, són a unes tres hores de trajecte amb cotxe o transport públic. Així que, amb l’objectiu de ser més accessible, a finals del 2021 Andorra va estrenar la primera línia aèria que connecta el Pirineu amb Madrid.


Taula de continguts:

  1. L’aeroport Andorra-La Seu d’Urgell
    Un nou inici per a un aeroport inactiu
    El 2022 es van duplicar els passatgers a l’aeroport
    Vols directes a Madrid des dels Pirineus
    Noves infraestructures per oferir més serveis
    El futur de les noves línies aèries
    Millores els accessos per a Andorra
  2.  
  3.  

L’aeroport Andorra-La Seu d’Urgell

Tot i que Andorra no té aeroport dins del seu territori, sí que disposa de les instal·lacions de l’aeroport Andorra-La Seu d’Urgell (codi IATA: LEU, OACI: LESU). Està situat a Montferrer, a prop de la població de la Seu d’Urgell, a la comarca de l’Alt Urgell, a només 12 quilòmetres de la frontera (la qual cosa implica un trajecte d’uns 20 minuts amb cotxe).
És considerat un aeroport regional i per la longitud de la pista només poden operar avions amb un màxim de 100 passatgers.
, La infraestructura no rebia vols comercials des de l’any 1984, i només es feia servir de manera ocasional per a aeronaus privades i aeroclubs. L’any 2010 es van reobrir les instal·lacions actuals per impulsar el turisme i el desenvolupament econòmic de les comarques del Pirineu català. Amb la recuperació, es volia connectar aquesta zona i Andorra amb altres destinacions d’Espanya i Europa. Però es va haver d’esperar fins a finals del 2021 perquè acollís una línia regular.

Un nou inici per a un aeroport inactiu

La reactivació i la posada en marxa de l’aeroport pirinenc és una iniciativa entre els governs d’Andorra, Espanya i de la Generalitat de Catalunya, ja que també beneficia les zones dels Pirineus catalans i la Cerdanya. La finalitat és millorar les connexions d’aquesta àrea i obrir noves oportunitats per al turisme i els negocis.
Després d’uns quants anys d’estudis de viabilitat, el projecte va veure la llum i ara Andorra disposa del seu propi aeroport. De moment, compta amb una sola línia de la companyia Air Nostrum (filial d’Iberia), que vola a Madrid dues vegades a la setmana. Gràcies a la bona acollida del primer any d’existència, el govern andorrà té projectes ampliar les destinacions.

El 2022 es van duplicar els passatgers a l’aeroport d’Andorra-la Seu

Segons dades d’Aeroports de Catalunya, el 2022 per l’aeroport Andorra-La Seu d’Urgell van passar 11.238 passatgers, mentre que l’any anterior van ser menys de la meitat (arribant només a 5.145). L’augment és degut a la ruta regular llançada el 17 de desembre del 2021 amb Madrid.
També, segons xifres de l’entitat catalana, el mes amb més passatgers va ser l’octubre, amb 1.090. Al gener, febrer i juny del 2022 es va superar la xifra de 1.000 passatgers, mentre que març i agost del 2022 van ser mesos que es va arribar als 700.

Vols directes a Madrid des dels Pirineus

La previsió amb què comptaven a l’inici de l’aliança amb Air Nostrum era d’un total de 210 vols anuals i 10.000 passatgers anuals, en un avió ATR 72-600 i una capacitat de 72 places totals (comptant la tripulació).
En aquest sentit, després del primer any, a finals del 2022, es va arribar al 69% de la previsió, i la temporada d’hivern va ser la que més va col·laborar a millorar les xifres.
Amb el llançament de la línia, el Principat d’Andorra i Madrid són només a 1 hora i 30 minuts: la connexió perfecta per iniciar viatges més llargs. També neixen noves oportunitats empresarials en apropar Andorra a la capital espanyola.
El primer any de vida de la línia entre Andorra-la Seu d’Urgell i l’aeroport Madrid Barajas, no va ser necessari anul·lar cap vol i només hi va haver quatre desviaments.
Tot i que el 2023 hi ha hagut algunes cancel·lacions per incidències tècniques justificades, la línia regular entre Andorra i Madrid continua sent operativa i amb bones perspectives.

Noves infraestructures per oferir més serveis

A principis de 2023 van acabar les obres d’il·luminació amb un simulacre per provar l’enlairament i l’aterratge a les instal·lacions d’avions en vols nocturns. Amb aquestes millores, l’aeroport podrà ampliar els horaris i acollir vols nocturns un cop rebi el certificat de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). Les obres de millora han consistit a instal·lar tres torres amb il·luminació led i onze amb llums amb captació i bateries d’energia solar. També s’ha adaptat la pista amb llums d’obstacles i llums de leds als laterals i finalment s’ha col·locat un far d’aeròdrom a la torre de control.

El futur de les noves línies aèries de l’aeroport d’Andorra

Després de les millores per operar amb vols nocturns i la bona acollida, el govern d’Andorra estudia la viabilitat de llançar noves rutes directes a Mallorca o París.
També s’hauria parlat de connexions amb Londres. Aquesta última serà a condició que s’instal·li una aduna a l’aeroport, ja que actualment el Regne Unit no pertany a l’espai de Schengen.

Millores els accessos per a Andorra

La infraestructura té un paper fonamental en el desenvolupament social i econòmic de qualsevol país, i Andorra no n’és una excepció. Tot i que és un país de 468 km² amb una població de 83.523 habitants (el juny de 2023), el turisme és un motor econòmic molt important. El 2022 va arribar als 8,2 milions de visitants i estima tancar el 2023 amb 8,8 milions. La temporada d’hivern passada va assolir el rècord amb 2,9 milions i gairebé 5,5 milions de pernoctacions. Un dels motius, pels quals el govern es planteja augmentar les freqüències de vol i arribar a noves destinacions és continuar millorant les vies de comunicació i atreure nous mercats.
A banda, des de fa uns anys Andorra està treballant per diversificar la seva economia i atraure inversors estrangers per créixer en altres sectors i no dependre tant dels tradicionals com del comerç i el turisme. Així que un altre dels objectius és convertir-se en un país atractiu per a inversors, empreses i nous residents per fomentar el creixement del Principat.