El nou acord internacional sobre l’impost sobre societats no afectarà Andorra

Tags:

També t'hi pot interessar…

Declarapp

Nova aplicació per declarar l’IGI a Andorra

El Govern d’Andorra ha presentat “Declarapp”, una nova aplicació mòbil dissenyada per simplificar la declaració de l’IGI (Impost General Indirecte) a les de les compres realitzades fora del territori andorrà…

Arriba una nova reforma del sistema fiscal impulsada pels països del G-7.
Es tracta d’un acord internacional per mantenir una taxa mínima sobre l’impost sobre societats a escala global. És un pacte que es fa temps que busquen els països que formen part del G-20 o institucions com l’OCDE i la Unió Europea. Encara que està previst que serà una reforma que duran a terme la majoria dels estats que formen part d’aquestes organitzacions, no afectarà la càrrega impositiva de les empreses establertes a Andorra.


Taula de continguts:

    1. Igualar el tipus mínim sobre l’impost sobre societats entre països

      Evitar la competència entre territoris

      A quin tipus d’empreses es dirigeix aquesta reforma fiscal?

      Una mesura que no afectarà Andorra

      Invertir a Andorra

      Viure a Andorra


Igualar el tipus mínim sobre l’impost sobre societats entre països

El passat mes de juny, el G-7 va arribar a l’acord d’imposar un impost sobre societats mínim global. Va ser ratificat en l’última cimera del G-20 de juliol que va tenir lloc a Venècia i per la majoria dels 139 països que formen part de l’OCDE. La Comissió Europea i el Consell Europeu, que van ser convidats a la reunió del G-7, també feia anys que apel·laven a una nova reforma fiscal des de la Unió Europea.

Es parla d’establir un tipus mínim sobre l’impost sobre societats del 15% igual per a tots els països, xifra proposada per l’OCDE (l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics). D’una banda, països com França, Alemanya o els Estats Units reclamen una major càrrega impositiva, sobre el 25% mínim. De l’altra, nous estats de l’OCDE s’oposen al canvi de fiscalitat, com Hongria i Polònia. També Irlanda, ha presentat reserves al pla final de la proposta. Aquest país es beneficia d’una baixa fiscalitat (l’impost sobre societats és del 12,5%, molt menor que la mitjana europea que és del 21%) gràcies a la qual ha aconseguit atreure grans multinacionals internacionals.

En principi, el nou tipus impositiu hauria d’entrar en vigor el 2023, tot i que hi ha països, com Espanya, que es plantegen implementar-lo l’any vinent.

Evitar la competència entre territoris

L’objectiu de l’impost mínim sobre societats és acabar amb la competència entre països per atreure empreses als seus territoris gràcies als avantatges fiscals. Per aquest motiu, un altre dels punts de l’acord és que les empreses gravin on venen els seus serveis i productes i no pas on tenen la seu física.

A quin tipus d’empreses es dirigeix aquesta reforma fiscal?

Aquest canvi en l’impost sobre societats va dirigit a les grans empreses multinacionals amb una facturació anual superior a 750 milions de dòlars. L’OCDE, que ha perseguit durant anys aquest acord entre els seus socis, veu necessària aquesta mesura perquè les multinacionals gravin un mínim i que sigui el mateix en tots els països. Donats els avantatges a què s’acullen aquestes companyies, per bonificacions i per exempcions acaben pagant menys del tipus d’impost establert a cada país. Amb la reforma d’àmbit global, tampoc podran buscar altres països en què tributar sigui més avantatjós.

Una mesura que no afectarà Andorra

El Principat no es veurà afectat per aquest canvi fiscal a escala global. Com hem comentat, aquesta una reforma va dirigida a grans companyies que facturen més de 750 milions de dòlars l’any, la qual cosa no correspon al perfil d’inversor i de les empreses que s’estableixen a Andorra.

Els patrimonis privats i les petites i mitjanes empreses queden fora de l’abast d’aquest nou pacte internacional. Tampoc es veuran afectats els youtubers i altres professionals liberals amb activitat al país, així que seguiran mantenint els seus avantatges fiscals. En el cas de l’impost sobre societats només es tributa el 10%, mentre que a Espanya és del 25% i a França és del 28%.

Invertir a Andorra

Si t’estàs plantejant traslladar la teva residència a Andorra per emprendre o crear una nova empresa, tot i el nou acord global, segueix sent beneficiós. Una prova d’això són les bones xifres presentades pel Govern sobre l’augment d’autoritzacions d’inversió estrangera, en el curs d’aquest any. Els avantatges fiscals i la qualitat de vida són els punts més valorats pels inversors per traslladar-se a Andorra. T’ho explicàvem a l’article: Quins avantatges obté el nou inversor que vol residir a Andorra?

No només l’impost sobre societats és més competitiu, sinó que la resta d’impostos d’Andorra també són més baixos que en altres països:

  • L’IRPF té una base imposable del 10%, només per a rendes superiors a 40.000 euros i de 24.000 € a 40.000 és del 5%.
  • L’IVA és del 4,5%

El mateix passa amb les càrregues que assumeix una empresa a Andorra:

  • Les taxes de manteniment ronden els 850 € anuals.
  • Les cotitzacions de la Seguretat Social són del 15,5%, mentre que a Espanya i França ronden el 31%.

A més, hi ha acords per evitar la doble imposició amb països de la Unió Europea.

Viure a Andorra

La qualitat de vida i la proximitat a Espanya i França són altres punts molt valorats pels inversors que desitgen establir-se al país. Però n’hi ha més que ajuden avenir a viure a Andorra:

  • El nivell de seguretat és alt. Segons el Travel Risk Map, el Principat es troba al nivell de països com Islàndia o Noruega. Aquest web avalua tres criteris: la seguretat, el risc mèdic i el nivell d’accidents de trànsit i crea amb un rànquing amb tots els països del món.
  • El sistema de salut és un dels més ben valorats del món.
  • El sistema educatiu permet escollir entre diverses opcions, les tres principals són els sistemes andorrà, espanyol i francès. Aspectes ben valorats pels inversors que volen traslladar-se amb tota la família.
  • El territori: Andorra compta amb només el 5% de tot el sòl urbanitzat, així que el contacte amb la natura és a tocar.

Per aquests motius molts es decideixen a venir a viure a Andorra. Encara s’acosten canvis i reformes fiscals a novell global la tendència és que el país es mantingui i l’impost sobre societats no es vegi alterat. Si estàs interessat a traslladar la teva residència, des d’Advantia, et podem ajudar amb les gestions.