Com és la pressió fiscal a Andorra?

Tags:

També t'hi pot interessar…

FMI

Andorra sol•licita formalment l’ingrés a l’FMI

El passat mes de gener, Andorra va iniciar els tràmits formals per aconseguir l’adhesió al Fons Monetari Internacional. L’ingrés a aquest organisme oferirà el Principat una solvència internacional que, al…

Andorra destaca per la competitivitat fiscal i el sistema impositiu homologable amb el d’altres països. L’estabilitat econòmica, recolzada per sòlides polítiques fiscals, la converteix en una destinació atractiva per a inversors a la recerca de noves oportunitats a l’estranger. Gran part de la informació en matèria fiscal se centra en els impostos que es paguen i en el percentatge, però s’ha prestat menys atenció a la manera com es recapten. En aquest article parlem de la pressió fiscal a Andorra, un altre aspecte rellevant de la fiscalitat d’un país.


Taula de continguts:

  1. La pressió fiscal ha crescut 2,2 punts el 2022
    La recaptació de l’IRPF a Andorra
    Com és l’impost de la renda sobre les persones físiques a Andorra?
    Els teus assessors fiscals a Andorra
    Aspectes que afegeixen valor a la teva empresa

La pressió fiscal ha crescut 2,2 punts el 2022

El departament d’estadística ha divulgat les dades sobre la càrrega tributària d’Andorra a l’exercici anterior.
La pressió fiscal va experimentar un augment fins a arribar al 26,9%, en comparació amb el tancament del 2021, que va ser del 24,7%, i així va créixer 2,2 punts. El conjunt d’impostos va incrementar-se un 23,5%, mentre que el PIB ho va fer un 13,4%.
Els ingressos fiscals van créixer un 8,4% el 2022, i van arribar als 857,38 milions. I l’activitat econòmica reflectida al PIB va augmentar un 11,2% en comparació de l’any anterior, sumant un total de 3.187,5 milions.
Pel que fa als impostos sobre la producció i les importacions, han experimentat un increment del 35,5%. Els impostos actuals sobre la renda i el patrimoni han crescut un 22,7% i les cotitzacions socials un 12,9% en comparació amb l’any anterior.
Si vols més informació sobre els impostos a Andorra, t’ho expliquem en aquest article.

Els impostos indirectes aporten més càrrega

La contribució més gran a la càrrega fiscal contínua sent per la imposició indirecta, que representa el 40,5%, fet que suposa un augment de 3,6 punts en comparació del 2021 A banda, la contribució de la imposició directa a la pressió fiscal d’Andorra és del 23,1%, lleugerament inferior a la del 2021. Per acabar, les cotitzacions socials representen el 36,5%, fet que suposa una disminució de 3,4 punts.
Aquestes dades corresponen a la pressió fiscal del 2022, i per completar-les les de l’impost sobre la renda de les persones físiques a disposició.

La recaptació de l’IRPF a Andorra

A més de l’IGI, l’impost sobre el valor afegit dels productes (l’IVA a Andorra) i l’impost de societats, l’IRPF destaca com un dels impostos que genera més ingressos.
Un cop finalitzada la darrera campanya de l’IRPF el 2 d’octubre passat, el govern ha fet públic les primeres dades de recaptació d’aquest impost.

Els ingressos segueixen la tendència ascendent del 2021

Els ingressos de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l’any 2022 han assolit la xifra de 52 milions d’euros. És important ressaltar que gairebé la meitat d’aquesta quantitat prové de la campanya de declaració voluntària. La resta dels ingressos han estat obtinguts a través de les retencions realitzades durant l’any fiscal. Aquests resultats segueixen la mateixa tendència ascendent que es va poder observar l’any 2021, quan la recaptació va arribar als 51,5 milions d’euros. Aquestes xifres superen àmpliament les registrades l’any 2020, quan es van recaptar 37,2 milions d’euros.

La declaració de l’IRPF

En aquesta campanya s’han enregistrat un total de 22.037 declaracions. D’aquestes, 11.044 han aconseguit recaptar uns 27 milions d’euros. Un total de 5.012 declaracions han assolit un saldo positiu, cosa que ha permès tornar al contribuent aproximadament 2 milions d’euros. Alhora, 5.981 declaracions han presentat un resultat zero.
Pel que fa a la forma de presentació, 18.638 han estat realitzades en línia, mentre que només 3.399 han estat presencials.
Els ingressos obtinguts provenen principalment de la retenció de rendes de treball, que ha aportat un total de 14 milions d’euros. Per part seva, les rendes del capital immobiliari han generat 5 milions d’euros. Finalment, el pagament fraccionat d’activitats econòmiques ha contribuït amb 8,25 milions d’euros. En total, les quotes pugen a 24,75 milions d’euros.

Com és l’impost de la renda sobre les persones físiques a Andorra?

El primer que has de saber és que al Principat comencen a gravar les rendes que arriben als 24.000 € anuals. Les persones físiques amb residència fiscal a Andorra tenen l’obligació de pagar aquest impost. La campanya de l’IRPF comença a l’abril i s’acaba a l’octubre.

Es divideix en tres trams:

– Les rendes, tant les del treball com les que provenen d’activitats econòmiques, si estan per sota de 24.000 €, queden exemptes de declarar l’IRPF.
– Per a aquells amb ingressos entre 24.000 € i 40.000 €, s’aplica una taxa del 5%.
– I a partir dels 40.000 €, s’aplica una taxa del 10%.
En aquest article t’expliquem com és l’IRPF a Andorra amb més profunditat.

Els teus assessors fiscals a Andorra

Estem compromesos a ajudar-te a treure el màxim profit de les teves inversions. Oferim serveis d’assessorament fiscal que et permetran gestionar els teus diners de manera intel·ligent des d’una perspectiva fiscal. El nostre equip es dedica a analitzar i estudiar les estructures empresarials per optimitzar la teva situació tributària, tant a escala nacional com internacional. A més, ens encarreguem de tots els tràmits fiscals i tributaris, tant per a particulars com per a autònoms i empreses, davant de l’administració pública d’Andorra. Un dels nostres serveis destacats és la gestió de la declaració d’impostos a Andorra.

Aspectes que afegeixen valor a la teva empresa

A Advantia Assessors, no només complim les teves obligacions fiscals i les del teu negoci a Andorra, sinó que també t’ajudem a trobar deduccions i estalvis significatius.
Els nostres serveis inclouen l’estudi de l’inici de l’activitat empresarial, especialment per a nous clients, així com l’avaluació, la selecció i la sol·licitud de possibles subvencions, reduccions o ajuts relacionats amb l’activitat dels nostres clients. A més, fem un seguiment constant de l’activitat dels negocis per garantir que estiguin aprofitant les millors estratègies fiscals disponibles segons la llei.

Pots confiar que les teves inversions es gestionen de la manera més eficient des del punt de vista fiscal. No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres per obtenir més informació!