Nova llei de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària

Tags:

També t'hi pot interessar…

Si tens interès en les oportunitats d’inversió que ofereix Andorra, o has començat a fer els primers passos, deus saber que hi ha un canvi significatiu que afecta l’adquisició d’immobles per part d’estrangers. Ens referim a crear un nou impost sobre la inversió estrangera immobiliària. Anunciada des del mes de setembre de l’any passat, aquesta mesura posa fi a una moratòria transitòria, i marca un abans i un després en les condicions per als que volen aprofitar el potencial del país.
Descobreix com aquest gir recent afectarà les estratègies d’inversió i què hi pots fer.


Taula de continguts:

  1. L’impost sobre la inversió estrangera immobiliària
    Impulsar el mercat d’habitatges de lloguer
    Avantatges per invertir i viure a Andorra
    Opcions per invertir a Andorra
    Situació de la inversió estrangera el 2022
  2.  

L’impost sobre la inversió estrangera immobiliària

La llei del nou tribut va ser aprovada a principis del mes de febrer del 2024. Es considera un impost indirecte progressiu, que s’aplica sobre el valor real de l’adquisició i consta de 4 trams:
• 3% per la compra del primer immoble.
• 5% a partir del segon habitatge.
• 8% quan s’adquireixen un mínim de 6 immobles.
• 10% a partir de la desena unitat immobiliària o per a promocions urbanístiques o immobiliàries.

Qui haurà de pagar aquest tribut?

Segons la nova llei, estan obligades a pagar aquest impost totes les persones físiques o jurídiques que rebin l’autorització estrangera per invertir a béns immobles a Andorra.

Com s’hi aplica i es calcula?

La quantitat de l’impost es fixarà en formalitzar la inversió estrangera mitjançant notari. Per a projectes de nova construcció, es calcularà en registrar l’obra nova. Una vegada s’adquireix la qualificació d’inversió estrangera, implica l’obligació d’inscriure’s al Registre d’Inversions Estrangeres, així com la generació i la liquidació de l’impost corresponent. D’altra banda, si es perd l’estatus d’inversió estrangera, l’impost ja generat i liquidat no es reemborsarà.

Reduccions de l’impost

La llei preveu una bonificació del 90% sobre la quota de tributació en cas que l’adquisició es destini a habitatge de lloguer.
Per beneficiar-se d’aquest avantatge, el tributari haurà de registrar aquests immobles com a habitatge de lloguer habitual i permanent per un mínim de 10 anys. Si canvieu aquesta condició abans de finalitzar els 10 anys, haureu de pagar tot l’impost. A més, també es limitarà la bonificació a través de clàusules per evitar l’abús.

Impulsar el mercat d’habitatges de lloguer

La Llei 3/2024, que regula l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària i el reglament corresponent, va ser aprovada recentment i va entrar en vigor el 29 de febrer de 2024. El seu principal objectiu és promoure el mercat d’habitatges de lloguer.
Al setembre 2023, es va anunciar una suspensió temporal de la inversió estrangera al sector immobiliari, una decisió aprovada pel Consell General del Govern d’Andorra el 7 de setembre, per aturar l’augment en les compres de propietats i assegurar un desenvolupament sostenible. Així mateix, es va plantejar que els ingressos generats per aquest impost contribuirien a millorar l’accés a habitatges assequibles en règim de lloguer. Per descoratjar la inversió especulativa, es va instaurar una moratòria mentre finalitzava la preparació de l’impost a aquest tipus d’inversions. Aquesta moratòria va estar en vigor fins a l’octubre, moment en què es va fer pública la futura implementació del tribut.

• Futura regulació dels coworkings

Un altre anunci per part del Govern aquest any és la creació de la futura llei de Coworking i que permetrà alliberar pisos de lloguer. És un canvi que també beneficiarà les persones que vulguin obrir una empresa a Andorra, ja que permetrà facilitar el domicili social dels espais de coworking. Pren nota que quan obris un negoci a Andorra, un dels requisits és domiciliar la societat. Aquest pas és posterior a sol·licitar la denominació de la societat, la sol·licitud de l’autorització d’inversió, la preobertura del compte bancari per a la societat i la constitució i la inscripció al Registre de Societats mercantils.

Avantatges per invertir i viure a Andorra

Tot i el nou impost, Andorra es destaca per diverses raons que la fan una destinació atractiva tant per viure com per invertir. En primer lloc, el sistema fiscal és altament competitiu, oferint baixes taxes impositives per a persones i empreses. A més a més, la qualitat de vida a Andorra és excepcional, amb un entorn natural impressionant, un baix nivell de criminalitat i un sistema de salut de primer nivell. Descobreix tots els beneficis aquí.
Aquests avantatges fan d’Andorra un lloc ideal no només per als que busquen una llar tranquil·la i segura, sinó també per als que volen optimitzar la càrrega fiscal i beneficiar-se d’un entorn econòmic favorable.

• Noves quotes d’autorització per viure a Andorra

A més, s’ha aprovat una nova quota general per a les autoritzacions de residència i treball per compte propi, atorgant un total de 125 permisos. D’aquests, se’n reserven 25 places específicament per a professionals liberals. Les 100 restants es destinen a residència i treball per compte propi.

Opcions per invertir a Andorra

Si vius a l’estranger i consideres invertir a Andorra, hi ha diverses opcions disponibles que s’adapten a diferents interessos i objectius. Aquestes inclouen:

• Constitució o participació en societats andorranes:

La inversió en empreses locals pot ser una manera excel·lent d’ingressar al mercat andorrà.

• Inversions en immobles:

Adquirir una propietat és una opció, i encara que tingui un impost que el regula et pots beneficiar de reduccions, sempre que la destinis al mercat de lloguer.

• Inversions en cartera:

Per als interessats en la diversificació, Andorra ofereix oportunitats d’inversió en cartera, incloent-hi accions, bons i altres instruments financers. Això permet als inversors beneficiar-se dels mercats financers mentre gaudeixen dels avantatges fiscals que ofereix Andorra.

• Altres formes d’inversió:

Andorra també és receptiva a formes d’inversió alternatives, com ara fundacions, cooperatives i comunitats de béns. Aquestes opcions permeten que els inversors contribueixin al desenvolupament econòmic i social del país, mentre es beneficien d’un entorn regulat i segur.

Situació de la inversió estrangera el 2022

Segons dades del departament d’estadista, l’any 2021, la inversió estrangera va contribuir al 18,7% del PIB d’Andorra.
El 2022 es van formalitzar 925 sol·licituds de les 1.160 que es van presentar, la qual cosa que va suposar un volum de 388,9 milions. La majoria van ser per al sector de serveis. Els països d’on provenen els interessats són majoritàriament Espanya i França, seguit del Regne Unit i Alemanya, però en molt menor nombre que els dos primers països.
Les adquisicions en immobles representen 181,4 milions d’euros, que els anys 2021 i 2022 han augmentat en volum respecte dels anys previs.

Traslladar-se o invertir a Andorra pot oferir nombrosos beneficis, des d’avantatges fiscals fins a una alta qualitat de vida. Amb diverses opcions d’inversió disponibles, aquells interessats poden trobar a Andorra l’entorn perfecte per assolir els vostres objectius financers i personals. Ja sigui a través de la participació a empreses locals, de la inversió immobiliària, de les inversions en cartera o formes alternatives d’inversió, Andorra es presenta com una destinació atractiva per a inversors i futurs residents.
Et convidem a fer el següent pas.
Posa’t en contacte amb nosaltres per obtenir més informació.