Avantatges de traslladar la residència i jubilar-se a Andorra – Guia completa

Tags:

També t'hi pot interessar…

Conseguir tu residencia en Andorra

COM ACONSEGUIR LA RESIDÈNCIA ANDORRANA

Aquest article ha estat revisat i actualitzat d’acord amb les darreres modificacions de la normativa andorrana. Actualització agost 2023. El desig de viure a Andorra s’ha anat popularitzant al llarg…

Vivir en Andorra

Beneficis de viure a Andorra

Si t’estàs plantejant començar de nou i busques un país on viure còmodament, mudar-te a Andorra, sol o amb família, és una bona opció.El Principat és un país pacífic i…

vivir-andorra

Viure a Andorra

Si ha arribat fins aquí, és perquè ha sentit parlar del nostre petit Principat i possiblement estigui estudiant la possibilitat de venir a viure a Andorra. Andorra, un país únic…

A més de ser un punt d’atracció per a inversors que volen establir negocis gràcies als seus nombrosos beneficis, Andorra també és una destinació tranquil·la i avantatjosa per retirar-se. La jubilació a Andorra inclou una sèrie d’avantatges, que van des de condicions econòmiques favorables, fins a una bona qualitat de vida. T’asseguraràs de viure en un país segur, amb un entorn natural immillorable, situat als Pirineus, ideal si valores el contacte directe amb la natura i un estil de vida actiu i saludable.
A continuació, t’expliquem les condicions necessàries per traslladar-te a Andorra i els beneficis específics per gaudir plenament del teu retir.


Taula de continguts:

 1. Requisits per jubilar-te a Andorra
  Els impostos a Andorra
  Els avantatges de viure la jubilació a Andorra
  Una bona situació geogràfica
  On viure a Andorra
  Assistència sanitària
  Activitats i entreteniment a Andorra
  Et guiem en tot el procés
 2.  

Requisits per jubilar-te a Andorra

Per retirar-te a Andorra, hauràs de sol·licitar el permís de residència passiva, ja que, a diferència d’altres països, no hi ha un visat específic de jubilació. La residència passiva és el tipus de permís que s’atorga a les persones que no exerceixen cap activitat professional al país, i és l’opció ideal per a aquells retirats que compten amb fonts d’ingressos passius.
Les condicions per sol·licitar la residència passiva són les següents:
• Inversió mínima de 600.000 € al país. Poden ser inversions en participacions de societats dins del país, en instruments de deute o financers emesos per entitats locals, en productes d’assegurança de vida contractats amb entitats a Andorra o en dipòsits no remunerats a l’Autoritat Financera Andorrana. Aquesta quantitat es pot reduir a 400.000 € sempre que la inversió es realitzi directament o indirectament i de forma permanent i efectiva al Fons d’Habitatge, de conformitat amb la normativa aplicable.
• Demostrar ingressos anuals que superin en un 300% el salari mínim anual vigent. S’ha d’afegir el 100% d’aquest indicador per a cadascuna de les persones a càrrec.
• Dipòsit no remunerat a l’Autoritat Financera Andorrana (AFA): 47.500 €, que haurà de ser incrementat en 9.500 € per cada persona a càrrec. Aquest dipòsit quedarà previst en l’import mínim d’inversió exigida.
• Estada mínima de 90 dies a l’any al país
Aquests requisits estan actualitzats segons la nova normativa del 2023.

Els impostos a Andorra

El sistema fiscal és un dels principals beneficis que sedueix els que busquen optimitzar els estalvis i gaudir d’una jubilació confortable. Aquí, els impostos són molt més baixos comparats amb la majoria de països europeus. L’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) té una taxa molt competitiva del 10%, com a màxim, mentre que l’impost general indirecte (IGI), equivalent a l’IVA en altres països, és el més baix d’Europa, situant-se en un 4,5%. A més, a Andorra no s’aplica l’impost de successions.
Aquestes condicions fiscals no només permeten que els retirats conservin la major part dels estalvis, sinó que també faciliten un estil de vida més esplaiat, sense preocupacions econòmiques. Andorra és la destinació ideal per als que volen maximitzar el patrimoni durant la jubilació. En optar per Andorra, no només estaràs triant un entorn tranquil i segur per gaudir d’aquesta nova etapa de la teva vida, sinó que també et trobaràs en un lloc on els teus diners rendeixen més, permetent aprofitar al màxim el teu retir.

Els avantatges de viure la jubilació a Andorra

Gràcies al seu entorn segur, la qualitat de vida i els avantatges fiscals, Andorra es presenta com una bona opció per jubilar-se. Com hem esmentat anteriorment, pots establir jubilar-te aquí a través de la residència passiva, la qual permet viure a Andorra sense necessitat de treballar, sempre que compleixis tots els requisits establerts.
El país compta amb un índex de delinqüència baix i una taxa de criminalitat molt baixa, reforçant així la seva posició com un lloc segur per gaudir d’una jubilació tranquil·la. A més, ofereix una varietat d’activitats i un estil de vida còmode i confortable per als seus residents.

Una bona situació geogràfica

La ubicació estratègica entre Espanya i França facilita als residents l’accés als països d’origen gràcies a la proximitat amb ciutats com Barcelona i Tolosa, situades a poc més de 200 km. Pel que fa als idiomes, a més del català, que és l’idioma oficial, es parlen comunament l’espanyol i el francès, la qual cosa facilita la comunicació. La connectivitat és un altre punt fort, amb bones opcions de transport com ara l’autobús o vols des de l’aeroport Andorra-La Seu, amb línia permanent a Madrid. Això permet mantenir el contacte amb familiars i amics, o bé els aeroports de Barcelona o Tolosa.

On viure a Andorra

Un dels temes més importants que cal tenir en compte és l’habitatge. Aquí has de considerar que llogar o comprar una propietat a Andorra pot ser tant car com a les grans ciutats. Podràs escollir entre diverses opcions segons el teu pressupost. Apartaments, àtics, dúplex o estudis al centre, o a les anomenades parròquies altes, on estaràs més a prop de la natura. Una altra opció són les cases unifamiliars o xalets en zones més tranquil·les, on podràs beneficiar-te de més privadesa i de més espai per acollir la família quan vingui de visita.
El cost de la vida a Andorra és similar al de grans ciutats com Barcelona o Tolosa i més elevat en comparació amb altres ciutats més petites. És important conèixer el cost de la vida del lloc de residència abans de jubilar-te, per tenir en compte les fonts d’ingressos de la retirada i determinar si són suficients per mantenir-se.

Assistència sanitària

Andorra té un dels millors sistemes de salut del món.
Tanmateix, tot i ser jubilat l’assistència sanitària no és gratuïta, i hauràs de tenir obligatòriament una assegurança mèdica privada per cobrir qualsevol despesa mèdica.

Activitats i entreteniment a Andorra

Andorra és coneguda per la seva naturalesa i activitats a la muntanya. A l’hivern l’esquí i tota mena d’esports d’hivern són la joia de la corona per als més actius. A l’estiu, les activitats relacionades amb la muntanya, com ara rutes de senderisme per a tots els nivells. També trobareu restaurants, centres de benestar i spas, i podreu explorar la rica cultura i història del país a través de museus i monuments i assistir a esdeveniments.

Et guiem en tot el procés

T’estàs plantejant jubilar-te a Andorra? T’acompanyem en el procés d’obtenció de la residència passiva i t’ajudem a fer els diferents tràmits amb l’administració. Estarem al teu costat des del principi i en tots els passos fins a completar les gestions per a la residència.

Viure la jubilació a Andorra és una oportunitat per aprofitar els beneficis que ofereix el país. Però no només en matèria fiscal, sinó que també us permetran gaudir de la qualitat de vida que ofereix el Principat.
Si t’estàs plantejant mudar-te a Andorra, contacta amb nosaltres.