Nova aplicació per declarar l’IGI a Andorra

Tags:

També t'hi pot interessar…

Els convenis per evitar la doble imposició

També coneguts com a CDI, els convenis per evitar la doble imposició són acords que s’estableixen entre països amb l’objectiu d’impedir que es paguin impostos dues vegades per un mateix…

Impost sobre habitatges buits a Andorra

El passat mes de desembre, el govern andorrà va aprovar la creació d’un nou impost que grava els habitatges buits. Aquesta taxa entra dins de la llei 3/2019 de mesures…

El Govern d’Andorra ha presentat “Declarapp”, una nova aplicació mòbil dissenyada per simplificar la declaració de l’IGI (Impost General Indirecte) a les de les compres realitzades fora del territori andorrà (s’hagin beneficiat o no del tax free), i també per a aquelles fetes en comerços en línia i que es recullen a través dels serveis postals de Correus espanyols i la Poste.
Aquesta iniciativa cerca facilitar el procés de declaració d’impostos per als usuaris, adaptant-se així als canvis legislatius recents en matèria de tributació. Amb aquesta eina, Andorra fa un pas més cap a la digitalització de l’administració pública. A més, simplifica els tràmits fiscals i ofereix una solució pràctica i eficient per gestionar les obligacions tributàries de manera senzilla i des de qualsevol lloc.


Taula de continguts:

 1. Declarapp: nova app per a la declaració de l’IGI
  Canvis a la llei d’impostos directes d’Andorra
  Noves mesures per a les empreses
  Com funciona Decalarapp?
  Impacte econòmic en el canvi de legislació
  Com és IGI a Andorra?
  T’ajudem amb els teus impostos a Andorra!
 2.  

Declarapp: nova app per a la declaració de l’IGI

Aquesta eina digital simplifica significativament el procés de declaració d’impostos sobre les compres fetes fora del territori andorrà. És aplicable tant per a compres en establiments físics com en plataformes en línia, que són lliurades mitjançant serveis postals, abastant operacions amb tax-free o sense.
La implementació d’aquesta aplicació agilitza els procediments tributaris evitant desplaçaments, redueix les gestions en paper i estalvia temps als contribuents. També fomenta la igualtat de condicions comercials per al sector al detall local, promovent una competència equitativa.

Canvis a la llei d’impostos directes d’Andorra

Aquesta app es llança just en el moment en què entren en vigor algunes obligacions derivades del canvi a la normativa d’impostos, més concretament a la Llei 05/2023 de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres. A partir de l’1 de gener de 2024, cal declarar l’IGI de totes les compres realitzades en línia fora d’Andorra que s’arriben via postal, així com les que superin els 300 € per persona (i que el comprador entri al país pels seus propis mitjans).
La nova normativa, aprovada el febrer del 2023, determina que s’eliminen les excepcions de pagament de l’IGI per a importacions inferiors a 22 € o per a enviaments particulars de menys de 220 €. D’altra banda, també s’elimina la franquícia de drets i taxes a la importació per a importacions de menys de 22 €. I a partir de l’1 de gener de 2024 els usuaris hauran de presentar als punts fronterers o als serveis postals, de Correus Espanya o de la Poste France, un codi de barres per poder retirar el paquet.

Noves mesures per a les empreses

A més, el Departament de Tributs i Fronteres ha implementat noves estratègies adreçades als negocis i professionals. Podran agilitzar els processos
associats als serveis postals. Això inclou la introducció d’un procediment simplificat per a la importació mitjançant paqueteria postal i el llançament un assistent d’impressió de declaració, amb el qual podran complir les obligacions duaneres de manera més eficient. El propòsit d’aquestes iniciatives és simplificar i apropar el compliment de les obligacions fiscals al sector empresarial del país.

Com funciona Decalarapp?

Per fer les declaracions, cal comptar amb un certificat digital, proporcionar el número de cens i un correu electrònic on rebre el codi de barres que certifica el pagament de la declaració de l’IGI. Aquest codi s’haurà de presentar als punts de control fronterer, en el cas d’operacions ‘tax free’, i davant dels serveis postals per a la recollida del paquet. Pel que fa a aquests últims, l’aplicació permet ingressar l’identificador del paquet per validar el pagament davant de la duana i autoritzar així als operadors postals l’enviament a domicili, eliminant la necessitat d’acudir personalment a les oficines per a la recollida.
L’aplicació mòbil està disponible tant a l’App Store com a Google Play Store i és gratuïta.
Tot i això, continuarà existint l’opció de declarar aquest impost de manera presencial a l’oficina central de duanes per a aquells que no puguin utilitzar l’aplicació o trobin dificultats en fer-ho. Podeu trobar més informació complementària a la web de duanes.

Impacte econòmic en el canvi de legislació

Amb aquestes modificacions legals, el departament de fronteres i impostos ha previst un augment important en el nombre d’importacions que es presentaran a finals de 2024.
S’estima que les declaracions pujaran aproximadament a 66.200 a finals d’any, mentre que el 2023 van ser només de 2.492. Concretament, aquest increment vindrà dels serveis postals que podrien arribar a 64.080, mentre que l’any passat només es van declarar 693 operacions.

Com és IGI a Andorra?

Mentre l’IVA a Espanya és del 21% i la mitjana dels països europeus és del 20%, a Andorra l’IGI només és del 4,5%. És considerat un dels més baixos d’Europa, així com passa amb la resta d’impostos. Consulta el nostre article sobre la comparativa d’impostos a Andorra.

L’IGI es divideix en quatre trams:

General 4,5%.
Especial 2,5%: aplicable al transport de persones i comercialització, serveis educatius, culturals o socials no oferts per administracions públiques o entitats de caràcter no lucratiu o la venda d’art.
Reduït 1% on s’inclouen aliments, aigua per a consum, llibres, diaris i revistes, entre d’altres.
Superreduït 0% en aquesta categoria graven els productes i serveis sanitaris, educació i formació, lloguer d’habitatges o serveis culturals públics, entre d’altres.
• Finalment, l’IGI incrementat del 9,5% és únicament per a serveis bancaris i financers.

Com declaren les empreses l’IGI a Andorra?

Els períodes de declaració de l’impost genera indirecte dels negocis i comerços a Andorra depèn de la seva xifra de negoci anual:
• Les que tenen una xifra anual de negoci inferior a 250.000 declaren dues vegades l’any el juliol i el gener, el total del semestre anterior.
• Les que facturen menys de 3.600.000 euros ho fan a l’abril, l’octubre i el gener i corresponen als ingressos del trimestre anterior.
• Les que tenen una xifra anual de negoci igual o superior a 3.600.000 euros, paguen l’IGI cada mes i correspon al mes anterior.

T’ajudem amb els teus impostos a Andorra!

L’adequada gestió i la declaració d’impostos és fonamental per a l’èxit de qualsevol empresa. Els professionals d’Advantia Assessors ens dediquem a assegurar que tant persones físiques com jurídiques optimitzin les obligacions fiscals, aprofitant al màxim les estructures empresarials i les inversions a través d’estratègies eficients tant local com global. T’ajudem amb totes les exigències tributàries davant de l’administració pública. Si desitges assessorament fiscal, no dubtis a contacta.