Impost sobre habitatges buits a Andorra

Tags:

També t'hi pot interessar…

Els convenis per evitar la doble imposició

També coneguts com a CDI, els convenis per evitar la doble imposició són acords que s’estableixen entre països amb l’objectiu d’impedir que es paguin impostos dues vegades per un mateix…

El passat mes de desembre, el govern andorrà va aprovar la creació d’un nou impost que grava els habitatges buits. Aquesta taxa entra dins de la llei 3/2019 de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges.

L’Impost sobre habitatges buits

Aquest nou tribut s’ha creat amb la intenció de regular el mercat d’apartaments i cases de lloguer i afavorir l’accés a un habitatge digne. Actualment aquest tipus d’immobles escassegen atès que hi ha més venda i un augment d’allotjaments turístics pels nous models de turisme.

Com funciona el nou impost

En primer lloc, cal destacar que va dirigit a propietaris d’habitatges buits que ho han estat per més de 2 anys, sense justificació. El subjecte tributari haurà de donar d’alta el seu immoble en un registre.

La base de tributació és de 5,05/m2 sobre el total dels metres quadrats útils.

Per tenir un habitatge buit sense llogar per més de 2 anys, el propietari haurà de demostrar que el seu habitatge s’adapta a un d’aquests casos:

  • És la segona o tercera residència per a ús familiar, de vacances o de lleure.
  • Es fa servir com a domicili fiscal o social del tributari.
  • És un bé immoble lligat a una activitat econòmica.
  • Està buida per canvi de domicili o per raons de salut.
  • I, finalment, que està a la venda a través d’una agència immobiliària.

Augment l’interès per viure a Andorra

Paral·lelament, el portal immobiliari El Idealista ha publicat un estudi en què mostra que han crescut 99,1% els recerques de casa de compra a Andorra. Les dades també apunten a un increment de contactes entre possibles compradors i anunciants fins a un 76% respecte al 2019. L’estudi destaca els factors pels quals els inversors estrangers se senten atrets per Andorra. D’una banda, els avantatges fiscals, per descomptat, que ofereix el país respecte a Espanya i més amb les pujades d’impostos que es preveuen per al 2021. Així com el conveni de doble imposició, que evita pagar pel mateix dues vegades. Però també l’estabilitat i la proximitat són aspectes favorables i ben valorats.

Des d’Advantia Assessors podem ajudar-te tant a gestionar els teus impostos com amb els tràmits per viure a Andorra.