Augmenta el nombre de sol•licituds d’inversió estrangera a Andorra durant el primer semestre de 2021

Tags:

També t'hi pot interessar…

Te ayudamos a crear una sociedad en Andorra

Com crear una societat a Andorra?

L’atractiu d’Andorra com a seu per a la creació de societats o empreses no té cap dubte. Els avantatges del sistema fiscal de país són clares davant de la gran…

Després d’un any 2020 totalment atípic, en què l’activitat econòmica també s’ha vist fortament alterada a causa de la pandèmia per coronavirus, les sol·licituds d’inversió estrangera a Andorra presenten un bon ritme de creixement durant el primer semestre del 2021.

Les dades presentades pel Ministre d’Economia fa pocs dies revelen un augment de les autoritzacions d’inversió directa: es van atorgar 535 autoritzacions, un 93% més davant el mateix període el 2019 i un 254% que el 2020).

Aquestes xifres posen de manifest que la desacceleració de 2020 no representa peticions perdudes sinó que van ser retardades a causa de la pandèmia.

Recordem que Andorra compta des del 2012, amb la Llei 10/2012, de 21 de juny, d’inversió estrangera al Principat d’Andorra, creada amb la finalitat d’impulsar i diversificar l’economia del país.


Taula de continguts:

  1. La demanda d’inversió estrangera a Andorra va augmentar el 2020

   Creix el volum d’inversió el primer semestre del 2021

   Espanya i França són els països que més volen invertir a Andorra

   Tipus de resolució de sol·licituds d’inversió estrangera

   Un marc regulador transparent i homologable


La demanda d’inversió estrangera a Andorra va augmentar el 2020

En total, es van presentar 671 sol·licituds, gairebé un 15% més que l’any 2019. D’aquestes, 637 van obtenir un resultat favorable, 2 es trobaven en curs en tancar l’any, 7 van ser denegades i 25 van caducar.

El 2019 es van comptabilitzar un total de 584 expedients, que va ser el nombre més baix de sol·licituds rebudes des del 2014. Els anys en què més sol·licituds es van presentar van ser 2015, 2016 i 2017 (anys en què es van superar les 700 sol·licituds).

El 2020, tot i l’increment en el nombre de demandes, el capital inicial declarat (és a dir, l’import que l’inversor estranger reflecteix com a necessari en el seu pla de negoci per iniciar l’activitat i establir-se) va representar un 36% menys que el 2019. L’any passat, va ser de 215.548.228 €, mentre que el 2019 van ser 336.917.845 €, del total de les sol·licituds presentades. La pandèmia i l’alentiment de l’economia van propiciar la contenció de la inversió, que com hem vist, es va recuperant durant el primer semestre d’aquest any.

Tant el 2020 com en el primer semestre del 2021, els sectors econòmics que més sol·licituds han tingut han estat els de la prestació de serveis, el patrimonial i el de la comercialització de productes.

Creix el volum d’inversió el primer semestre del 2021

La tramitació de peticions d’inversió estrangera és necessària per a operacions societàries, com la creació d’una nova empresa a Andorra, l’adquisició de més d’un 10% d’accions o participacions d’una societat andorrana, la modificació substancial de l’objecte social d’una empresa o la voluntat d’efectuar una ampliació de capital.
Durant el primer semestre del 2021 el volum d’inversió ha arribat als 444 milions d’euros, la qual cosa representa una mitjana de 830.000 € d’inversió per negoci. A aquestes xifres, cal afegir els 80 milions d’inversió estrangera en immobles.

Aquestes xifres són realment positives després del tancament d’un any 2020 en què el volum d’inversió es va veure seriosament frenat per la conjuntura econòmica a causa de la pandèmia.
 • Dels 637 expedients favorables, el 2020 se’n van arribar a formalitzar 417. Així que, tot i que el 2019 es van presentar menys sol·licituds, se’n van formalitzar més (un total de 458), fet que suposa una caiguda del 9% el 2020.
 • El volum d’inversió inicial declarada a les sol·licituds formalitzades el 2020 va ser de 133.831.574 €, una xifra que representa un -51,61% respecte a l’any anterior en què es va arribar a 276.796.872 €.
 • Per àmbit empresarial, es van formalitzar 276 sol·licituds de prestació de serveis, 73 en el sector patrimonial, 42 en el de comercialització (venda al detall i a l’engròs), i 26 d’altres sectors.
 • No hi va haver cap sol·licitud formalitzada en l’àmbit d’inversions de cartera (el 2019 es van registrar dues sol·licituds formalitzades, però que van significar el 25,3% del total la inversió inicial declarada).
 • En volum d’inversió inicial de les sol·licituds formalitzades, el sector que més pes va tenir el 2020 va ser el de les empreses patrimonials (53,5% del total), seguit de les de promoció immobiliària i construcció (22,6%) i, en tercer lloc, les prestacions de serveis (17,4%).

[Si vols conèixer l’evolució dels anys anteriors consulta l’article: la inversió estrangera a Andorra augmenta en 2019.]

Espanya i França són els països que més volen invertir a Andorra

Els països veïns són els que han presentat més sol·licituds d’ençà que es va aprovar la llei d’inversió estrangera. De les peticions formalitzades el 2020, 225 provenen d’Espanya (+7) i 86 de França (-18). Cal destacar que Gran Bretanya va augmentar fins a arribar a 16, canviant la tendència de l’any anterior en què només en van arribar 5. Les sol·licituds totals provinents de Rússia han anat caient progressivament passant de 26 el 2014 a només 2 el 2020.

Tipus de resolució de sol·licituds d’inversió estrangera

Una vegada que els expedients entren a tràmit al govern d’Andorra, poden acabar en quatre estats: favorables, denegats, en curs o caducats. Un cop presentada la sol·licitud, l’administració compta amb un mes per resoldre l’expedient, considerant el silenci administratiu com una resolució positiva.

 • Sol·licituds favorables o autoritzades: són les que es poden dur a terme. L’inversor disposa de 6 mesos a partir de la resolució per formalitzar la inversió davant d’un notari andorrà (amb opció a una pròrroga de 3 mesos)
 • Sol·licituds denegades: són les que han rebut un informe negatiu per part de l’òrgan competent encarregat de l’avaluació de la sol·licitud. Els motius més freqüents de denegació són l’obtenció d’un informe negatiu sobre la prevenció de blanqueig de capitals o perquè es consideri que representen un perjudici per a l’ordre públic i econòmic.
 • Sol·licituds caducades: són aquelles que, després de dos mesos en estat de suspensió a l’espera de completar la informació necessària o complementària demandeu per l’administració, no completen l’expedient.
 • Sol·licituds en curs: són aquelles que s’han presentat a l’administració i l’expedient està sent revisat per aquesta.

Un marc regulador transparent i homologable

L’entrada en vigor de la llei d’inversió estrangera permet, des del 2012, la constitució d’empreses o la participació en empreses existents amb el 100% de capital estranger. Aquesta llei va néixer amb la voluntat d’impulsar el creixement econòmic atraient noves empreses i talent al país. Alhora, va permetre diversificar l’economia atraient nous sectors econòmics i ampliant els existents amb noves empreses que venen a establir-se a Andorra. Un clar exemple d’això és el recent anunci de la multinacional farmacèutica Grifols, que establirà un centre de recerca pioner al Principat.

Paral·lelament, la llei d’inversió estrangera va permetre que Andorra s’obrís a més mercats. Per això, ha estat clau també la signatura d’acords de doble imposició amb països de la Unió Europea (llista de països que es va ampliant progressivament). Així, les empreses estrangeres que s’estableixen al país paguen impost només al país en el qual es radica la companyia (amb l’avantatge afegit que els impostos són menors a Andorra).

[Et pot interessar el nostre article al respecte: Andorra ampliarà el llistat de països amb els quals té conveni de doble imposició]

El 2020 va ser un any atípic en tots els sentits, No obstant això, aquest context no va frenar l’interès de les empreses estrangeres per establir-se a Andorra, buscant una menor pressió fiscal per a les seves empreses i societats.

El primer semestre del 2021 dona unes xifres realment positives que demostren que el 2020 va ser només un petit parèntesi en la creixent evolució del creixement de la inversió estrangera a Andorra.