Crear una empresa a Andorra i seguir vivint a Espanya. Això és legal?

Tags:

També t'hi pot interessar…

Qui diu Espanya, diu França, Portugal, Itàlia … O qualsevol altre país europeu en què la pressió fiscal sobre empreses i persones és molt més alta que al nostre Principat. Certament, aquest és un dels dubtes més freqüents entre empresaris i emprenedors captivats per l’atractiu fiscal d’Andorra, però que no volen abandonar el seu lloc de residència habitual.

Crear una empresa a Andorra i viure a l’estranger és totalment legal

Dubte resolt :). Però no et quedis només amb això. Segueix llegint …

Com desvelàvem fa un moment, crear la teva empresa a Andorra (o en qualsevol altre lloc de la planeta) i seguir vivint al país en el qual tinguis fixada la teva residència, és totalment lícit. Tu seguiràs tributant com a persona física al teu país de residència, i la teva empresa pagarà impostos al país en el qual estigui radicada (en aquest cas a Andorra).

Només has de tenir en compte que:

– Al no ser resident a Andorra, hauràs de sol·licitar una autorització d’inversió estrangera.

– Necessitaràs obrir un compte bancari en una de les entitats de país

– La teva empresa o societat haurà de disposar d’una adreça física a Andorra i comptar com a mínim amb 1 empleat contractat i donat d’alta a la Seguretat social andorrana, si l’administrador no és resident al país.

Em convé traslladar la meva residència a Andorra?

Aquesta és la segona pregunta d’or. Si vols pagar menys impostos també com a persona física, sens dubte la resposta és SÍ.

A Andorra, les rendes netes que no arribin als 24.000 € queden exemptes d’impostos. Per rendes netes entre els 24.001 € i els 40.000 €, l’impost de l’IRFP és només del 5%. I per a les rendes de més de 40.000 €, el gravamen se situa en el 10% (molt inferior a la del teu país de residència).

Els impostos sobre els rendiments dels estalvis també són del 10%, quedant els primers 3.000 € de benefici exempts de pagament.

Si a més hi afegim el fet que els dividends que rebis de la teva societat a Andorra tributen al 0% i que els impostos sobre el patrimoni i les herències són inexistents, Andorra és sens dubte una bona opció per reduir la càrrega impositiva de qualsevol persona física.

Requisits per residir a Andorra

Tota persona interessada a sol·licitar un permís de residència i treball per compte propi a Andorra ha de:

– Residir a Andorra de manera permanent

– Disposar d’una autorització d’inversió estrangera per crear una empresa al país (en la qual, la persona que sol·liciti la residència haurà de comptar amb participació superior al 20%).

– Exercir un càrrec en l’òrgan d’administració de l’empresa anteriorment esmentada

– Dipositar 15.000 € en l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), import que es retorna íntegrament en el moment que la persona decideix deixar de residir a Andorra (sempre que no hi hagi deutes pendents).

Aquest tipus de residència Activa  t’autoritza a residir a Andorra i a exercir una activitat com a autònom o empresari. Però hi ha altres modalitats de residència a Andorra que poden ser del teu interès.

Un país en el qual es viu bé

No t’enganyis. Viure a Andorra no només et compensa en l’àmbit impositiu. En realitat, el nostre petit principat és un dels països del món amb més qualitat de vida.

  • Estratègicament enclavat als Pirineus, està a menys de 3 hores dels aeroports de Barcelona i Tolosa, i a només 2 h de l’estació de l’AVE a Lleida.
  • Som pocs, sí. Uns 75.000 habitants, dels quals la meitat és estrangera (comptem amb més de 100 nacionalitats diferents).
  • Només el 5% del territori és urbà, i a més, el 36% dels nostres 468 km2 són espais naturals protegits.
  • Podem presumir de respirar un aire net, de tenir una baixa contaminació acústica i de comptar amb unes aigües netes en els nostres rius i llacs.
  • El nostre sistema sanitari públic és un dels millors del món. De fet, les estadístiques ens situen com el quart país més saludable del món.
  • La vida flueix tot l’any. Amb més de 2.000 h de sol a l’any i una economia centrada en els serveis i el turisme, Andorra és un país que viu tot l’any.
  • Educació pública de qualitat. Podràs triar entre tres sistemes públics (andorrà, espanyol i francès) encara que també disposes d’escoles privades en anglès.
  • Tranquil·litat, en comptar amb un índex de criminalitat pràcticament nul.

 

Serà per aquests motius que molts esportistes d’elit es traslladen a viure a Andorra amb les seves famílies?

El 2017 es van tramitar 774 sol·licituds d’inversió estrangera, de les que es van formalitzar 760 amb un volum d’inversió total de més de 82 milions d’euros (xifres del Servei d’Estudis, Departament d’estadística del M.I. Govern d’Andorra)

Si a l’hora de liquidar els teus impostos al teu país d’origen creus que Andorra podria ser una bona opció per reduir la pressió fiscal que estàs suportant, no ho dubtis i contacta amb nosaltres sense compromís.