ESTÀS VALORANT L’OPCIÓ D’INVERTIR A ANDORRA?

Tags:

També t'hi pot interessar…

Holding

Hòlding a Andorra

Aquest article ha estat revisat i actualitzat d’acord amb les darreres modificacions de la normativa andorrana. Actualització agost 2023. Crear una societat hòlding a Andorra és una manera d’optimitzar la…

Aquest article ha estat revisat i actualitzat d’acord amb les darreres modificacions de la normativa andorrana. Actualització agost 2023.

Andorra és un país ple d’avantatges i oportunitats

Invertir a Andorra a part dels beneficis econòmics, financers i fiscals, té diversos avantatges més, com ara poder gaudir d’una de les millors qualitats de vida del món. Compte amb més de 8 milions de turistes a l’any, un PIB per càpita dels 39.068 euros anuals el 2022 (xifra superior als 27.870 euros d’Espanya o els 38.550 euros de França) i un salari mínim establert en 1286,13 euros (el 2023).

Andorra ofereix als inversors millors condicions en comparació amb altres països de l’EU.

En aquest article, explicarem els principals avantatges d’invertir a Andorra i com pots obrir la teva empresa a Andorra en quatre simples passos.

  • La tributació màxima d’impostos de societats a Andorra està en un 10%. El nostre país ocupa un dels llocs més baixos pel que fa a Impost de Societats en comparació amb la UE, i França en té un dels més alts.
  • Andorra, amb un 4,5%, té l’impost al valor afegit més baix d’Europa en comparació de la mitjana europea (21,6%).
  • Les taxes anuals corresponents a pagaments a la municipalitat, cambra de comerç, governamentals per mantenir la teva empresa no superen els 800 euros per a empreses ordinàries.
  • Les cotitzacions socials per a les empreses estan al voltant del 15,5% en comparació dels països de la UE.

Tots aquests avantatges resulten força atractius per a inversors estrangers.

Què necessito aleshores per obrir la meva empresa a Andorra i començar la meva activitat?

Si estàs interessat a crear una empresa a Andorra, el primer que hem de conèixer és el tipus de societats que hi ha al nostre país.

Bàsicament, són dos els tipus de societat per les quals podem optar:

  • Societat Limitada (S.L.) Aquesta societat de responsabilitat limitada es pot constituir amb un capital mínim de 3.000 euros.
  • Societat Anònima (SA) En aquest cas, el capital mínim exigit per a la seva constitució és de 60.000 euros.

Les empreses a Andorra han de tenir un domicili social i un administrador. No hi ha un model d’entitat offshore, un tipus de societat sobretot vinculada a paradisos fiscals la característica principal dels quals és que està registrada en un país on no acompleix cap activitat econòmica.

Per constituir una societat només has de reservar la denominació social que vulguis fer servir, dipositar el capital social en una entitat bancària Andorrana i dur a terme la constitució mitjançant escriptura pública davant de notari.

Els principals passos que hauràs de seguir per obrir la teva empresa a Andorra seran::

Primer pas

Reserva de denominació social.
Hauràs de fer la sol·licitud de reserva de denominació social davant del Govern d’Andorra. Aquest tràmit triga aproximadament dues setmanes. Només cal presentar un formulari del departament de tràmits del Govern d’Andorra (*aquest enllaç pot haver variat segons en quina data estiguis llegint l’article), on s’haurà d’incloure a més de la informació de contacte i de l’empresa, 3 propostes de denominació social.

Segon pas
Sol·licitud d’inversió estrangera. Hauràs de fer una sol·licitud d’inversió estrangera *aquest enllaç pot haver variat segons en quina data estiguis llegint l’article omplint el formulari de tràmits de govern.

Tercer pas
Obertura de compte bancari. Hauràs d’obrir un compte de societat en constitució en un banc andorrà. Pots consultar el llistat de bancs d’Andorra. Una vegada autoritzada la inversió estrangera i oberta el compte bancari, es pot atorgar l’escriptura pública de constitució de la societat davant de notari.

Quart pas
Pel que fa al registre de societats, cal passar pel notari per a la constitució definitiva un cop tens els permisos i el compte obert amb el capital dipositat. És el notari qui fa la inscripció al registre de societats. Hauràs de fer la reserva del nom comercial, al Comú de la parròquia on es vulgui desenvolupar l’activitat (aquest termini dura aproximadament una setmana) i obrir un comerç una vegada feta la reserva de nom comercial.

Què he de fer per obrir un comerç a Andorra?

Només cal reservar el nom comercial que vulguis fer servir, disposar d’un local amb dimensions mínimes de 20 m² i sol·licitar l’obertura al Comú. Per als autònoms que exerceixen professions liberals, l’obertura de comerç és opcional.