Andorra és un país ple avantatges i d’oportunitats.
Invertir a Andorra, a banda dels beneficis econòmics, financers i fiscals, té més avantatges, com ara poder gaudir d’una de les millors qualitats de vida del món. Compta amb més de 8 milions de turistes l’any, un PIB per càpita superior als 35.325 euros anuals (xifra superior als 29.800 euros d’Espanya o els 34.100 € de França), i un salari mínim establert en 1.017,47 euros.
Andorra ofereix als inversors millors condicions que altres països de la UE.
En aquest article, expliquem els principals avantatges d’invertir a Andorra i com pots obrir la teva empresa en quatre senzills passos.
- La tributació màxima a Andorra per l’Impost sobre les societats és del 10%. El nostre país ocupa un dels llocs més baixos pel que fa a l’Impost sobre les societats en comparació a la UE, en què França en té un dels més alts.
- Andorra, amb un 4,5%, té l’impost al valor afegit més baix d’Europa en comparació amb la mitjana europea (21,6%).
- Les taxes anuals corresponents a pagaments a la municipalitat, cambra de comerç i governamentals per mantenir la teva empresa no superen els 800 euros per a empreses ordinàries.
- Les cotitzacions socials per a les empreses estan al voltant del 15,5% en comparació amb els països de la UE.
Tots aquests avantatges són força atractius per als inversors estrangers.
Aleshores, què necessito per obrir la meva empresa a Andorra i començar la meva activitat?
Si estàs interessat a crear una empresa a Andorra, el primer que hem de conèixer és el tipus de societats disponibles al nostre país, que bàsicament són dos.
- Societat Limitada (SL) › Aquesta societat de responsabilitat limitada es pot constituir amb un capital mínim de 3.000 euros.
- Societat Anònima (SA) › En aquest cas, el capital mínim exigit per a la constitució és de 60.000 euros.
Les empreses a Andorra han de tenir un domicili social i un administrador. No hi ha un model d’entitat deslocalitzada (offshore), un tipus de societat sobretot vinculada a paradisos fiscals que destaca perquè està registrada en un país en el qual no realitza cap activitat econòmica.
Per constituir una societat només has de reservar la denominació social que vulguis utilitzar, dipositar el capital social en una entitat bancària andorrana i dur a terme la constitució mitjançant escriptura pública davant notari.
Els principals passos que hauràs de seguir per obrir la teva empresa a Andorra són les següents:
Primer pas
Reserva de denominació social.
Hauràs de fer la sol·licitud de reserva de denominació social davant el Govern d’Andorra. Aquest tràmit triga aproximadament dues setmanes.
Només cal presentar un formulari del departament de tràmits del Govern d’Andorra (* aquest enllaç pot haver variat segons la data en què llegeixis l’article), en el qual hauràs d’incloure a més de la informació de contacte i de l’empresa, tres propostes de denominació social.
Segon pas
Sol·licitud d’inversió estrangera.
Heu de fer una sol·licitud d’inversió estrangera (* aquest enllaç pot haver variat segons la data en què llegeixis l’article).
Tercer pas
Obertura d’un compte bancari.
Hauràs d’obrir un compte de societat en constitució en un banc andorrà. Pots consultar el llistat de bancs d’Andorra.
Un cop autoritzada la inversió estrangera i obert el compte bancari, es pot procedir a atorgar l’escriptura pública de constitució de la societat davant notari.
Quart pas
Pel que fa al registre de societats, cal passar pel notari per a la constitució definitiva un cop tens els permisos i el compte obert amb el capital dipositat. És el notari el qui fa la inscripció en el registre de societats.
Hauràs de fer la reserva del nom comercial al Comú de la parròquia on vulguis desenvolupar l’activitat, (el termini dura aproximadament una setmana) i obrir un comerç un cop feta la reserva de nom comercial.
Què he de fer per obrir un comerç a Andorra?
Només cal reservar el nom comercial que vulguis utilitzar, disposar d’un local amb dimensions mínimes de 20 m2 i sol·licitar l’obertura al Comú. (*Aquest enllaç pot haver variat segons la data en què llegeixis l’article).
Per als autònoms que exerceixen professions liberals, l’obertura de comerç és opcional.