Andorra acollirà un centre de recerca pioner de la mà de Grifols

Tags:

També t'hi pot interessar…

Grifols crearà a Andorra un complex pioner relacionat amb la investigació científica i la salut. El govern andorrà i el hòlding farmacèutic han anunciat un acord per desenvolupar un centre de recerca que veurà la llum el 2023.

Un nou projecte que situarà a Andorra en l’avantguarda de la investigació científica

La companyia farmacèutica Grifols ha escollit Andorra per crear un centre d’investigació immunològica dedicat a trobar noves teràpies i cures per a malalties del sistema immunitari. La ubicació és clau, ja que serà l’únic centre d’aquestes característiques al Sud d’Europa.

El govern andorrà, a través de l’empresa estatal ADI (Andorra Desenvolupament i Inversió) i Grfols s’uneixen en una joint venture per donar vida al PYIRC (Pyrenees Immunology Research Center). La multinacional serà el soci principal amb el 80% de participacions, mentre que ADI serà la propietària del 20% de la companyia. Per la seva banda, Grifols farà una inversió inicial de 25 milions d’euros als quals sumarà 7 milions anuals i l’empresa andorrana participarà amb 200.000 € anuals i els terrenys on es construirà el futur complex.

El Pyrenees Immunology Research Center

El nou complex tindrà una superfície de 6.000 m², i comptarà amb les tecnologies i les instal·lacions més avançades. Localitzat a Ordino, tindrà capacitat per a 50 investigadors fixos i podrà acollir equips itinerants que puguin crear sinergies amb altres camps d’investigació. Un dels requisits principals és construir unes instal·lacions sostenibles integrades i respectuoses amb l’entorn i complint amb totes les normes mediambientals.

El Pyrenees Immunology Research Center formarà part de la xarxa de centres de recerca i desenvolupament que té Grifols a tot el món i que compta amb més de 1.200 investigadors.

Noves oportunitats per a Andorra

Aquest projecte arriba al país gràcies a la llei d’inversió estrangera impulsada el 2012.

És una molt bona notícia per a Andorra, que en l’última dècada ha realitzat grans esforços per atraure nous sectors amb l’objectiu de diversificar l’economia (un dels reptes plantejats en el pla econòmic Horitzó 23, que tractàvem en aquest article). El govern participarà a través de l’ADI que és l’agència pública encarregada de la promoció econòmica de país i té com a missió diversificar i modernitzar la seva economia.

Serà el primer projecte d’aquesta envergadura que es traslladarà al país. Amb ell s’espera atreure nou talent i coneixement en el camp de la salut, la biotecnologia i de la investigació científica. Alhora, el Pyrenees Immunology Research Center obrirà la porta a altres empreses relacionades directament o indirectament amb aquest sector que puguin estar interessades a crear les seves empreses al país.

Alhora, també serà una manera de donar sortida a aquest tipus de professionals residents que actualment han d’emigrar a altres països per poder exercir la seva professió.

Una gran empresa amb molt de recorregut

Grifols és una multinacional del sector farmacèutic especialitzada en la investigació mèdica, amb 110 anys d’història a l’esquena. El maig de 2020, la multinacional ja va cooperar amb Andorra en la gestió de la pandèmia, cedint la maquinària necessària per fer les proves TMA a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

En definitiva, Andorra s’està obrint a altres sectors per diversificar la seva economia i atreure noves empreses que vulguin establir-se al Principat, motivades no només per la baixa fiscalitat sinó també per l’entorn i la situació geogràfica.