Residència a Andorra: més enllà de l’activitat lucrativa

Tags:

També t'hi pot interessar…

abrir-negocio-andorra

Guia per obrir un negoci a Andorra el 2023

Actualment, el Principat ha esdevingut un pol d’atracció per a emprenedors estrangers que volen crear una societat per aprofitar els grans beneficis que aporta el país. Entre aquests beneficis, hi…

La residència passiva sense activitat lucrativa és una modalitat de residència que permet viure a Andorra sense exercir cap activitat econòmica o professional al país. És a dir, es tracta d’una residència per a persones que tenen prou ingressos per mantenir-se sense haver de treballar. En aquest article t’expliquem què és el permís de residència passiva sense activitat lucrativa a Andorra i quins són els requisits i beneficis d’obtenir-lo.


Taula de continguts:

  1. Requisits per sol·licitar la residència sense activitat lucrativa
    Condicions econòmiques per sol·licitar la residència passiva
    Període dels permisos sense activitat lucrativa
    Avantatges de viure a Andorra
  2.  

Requisits per sol·licitar la residència sense activitat lucrativa

De quina manera es pot obtenir la residència passiva a Andorra si es té interès a invertir-hi? Andorra concedeix el permís de residència passiva a les persones estrangeres que fan una inversió al seu territori, ja sigui en béns immobles, projectes empresarials o dipòsits bancaris. Aquesta mesura té com a objectiu atraure inversió estrangera i generar prosperitat per al país.
Per sol·licitar el permís de residència passiva, cal complir certs requisits, com ara:
• Ser major de 18 anys,.
• Presentar els antecedents penals amb la postil·la de la Haia.
• Disposar d’una assegurança mèdica privada amb cobertura sanitària a Andorra.
• Comptar amb els recursos econòmics necessaris per poder mantenir tant la persona que sol·licita la residència passiva com la seva família (vegeu els detalls al següent paràgraf d’aquest article “Condicions econòmiques per sol·licitar la residència sense activitat lucrativa”).
• Residir a Andorra un mínim de 90 dies.
• A més, cal fer una inversió a Andorra.

Condicions econòmiques per sol·licitar la residència sense activitat lucrativa

En aquest apartat, et detallem els requisits econòmics actualitzats i vigents amb els canvis recents de la llei d’immigració.
• Acreditar uns ingressos anuals superiors al 300% del salari mínim andorrà (uns 62.000 euros) més un 100% addicional per cada persona a càrrec (uns 15.500 euros). El salari mínim del 2023 se situa en 1.286,13 € mensuals.
• Disposar d’un allotjament a Andorra, sigui de propietat o de lloguer.
• Dipositar una fiança no reemborsable de 47.500 euros a l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) més 9.500 euros per persona a càrrec.
• Invertir un mínim de 600.000 € en béns immobles ubicats en territori andorrà (en unitats immobiliàries amb un valor mínim de 400.000 € per unitat), en participacions en societats del país, en instruments de deute o financers emesos per entitats locals, en productes d’assegurança de vida contractada amb entitats residents al país o en dipòsits no remunerats a l’Autoritat Financera Andorrana. No obstant això, aquesta quantitat es redueix a 400.000 € si la inversió es realitza directament o indirectament i de manera permanent i efectiva al Fons d’Habitatge.

Període dels permisos sense activitat lucrativa

Les autoritzacions de residència sense feina es concedeixen per un període de 2 anys prorrogables. La primera renovació és de 2 anys, la segona de 3 i a partir de la tercera és de 10 anys.
A banda de la residència sense activitat lucrativa, Andorra brinda altres opcions de residència fiscal, com les residències professionals amb projecció internacional, les residències per motius d’interès científic, cultural i esportiu, així com la residència per ingrés a centres geriàtrics o centres medico terapèutics privats.

Avantatges de viure a Andorra

Busques un lloc únic per començar la teva nova vida? Andorra és un lloc que ofereix molts avantatges per viure. A més dels aspectes econòmics, l’elevada qualitat de vida també és un dels aspectes més valorats. Tot seguit, et detallem alguns dels punts que més valoren els nous residents a Andorra:

• Un entorn natural privilegiat

Sabies que el 90% del territori andorrà es compon de paisatge natural format per muntanyes, llacs, prats i boscos? Un dels atractius més grans són les seves impressionants muntanyes, la qual cosa el converteixen en un lloc ideal per als amants de la natura. Ofereix una àmplia gamma d’activitats a l’aire lliure, des de senderisme a l’estiu fins a esquí i activitats de neu a l’hivern.

• Bona situació, amb bones connexions

El país està situat als Pirineus, entre Espanya i França, a prop de grans ciutats com Barcelona i Tolouse. Es pot arribar còmodament amb cotxe i amb transport públic. A més, des de finals del 2021, compta amb una línia regular de vols a Madrid des de l’aeroport Andorra-La Seu, a 20 minuts del Principat. De fet, el govern d’Andorra es planteja augmentar els trajectes amb tres destinacions noves que podrien ser Londres, Palma de Mallorca o París.

• Bona qualitat de vida

Un altre dels grans beneficis de residir a Andorra és l’alta qualitat de vida. D’una banda, és un país segur per viure que té una taxa de criminalitat molt inferior a la dels països veïns. D’altra banda, el sistema sanitari està molt ben considerat i l’esperança de vida és una de les més altes del món, al voltant dels 85 anys. En l’àmbit laboral, la taxa de desocupació a la població activa és de l’1,7% mentre que la mitjana dels països de la Unió Europea gira al voltant del 6% (dades del departament d’estadística d’Andorra de l’abril del 2023).

• Sistema educatiu

Si vens a viure a Andorra amb la teva família i tens fills en edat escolar podràs escollir entre tres sistemes educatius gratuïts: l’andorrà, l’espanyol i el francès. A més dels col·legis públics, Andorra compta amb dos centres privats on cursar el Batxillerat internacional i ensenyament universitari amb alguns graus.

• Avantatges fiscals

Andorra és coneguda per tenir un dels sistemes fiscals més favorables d’Europa. Es paguen impostos més baixos en comparació amb altres països i això és molt atractiu per als inversors i empresaris que volen crear les seves empreses.
A més, és un país estable políticament i econòmicament, amb una economia forta.

• Noves oportunitats de negoci

El país està fent passos de gegant en nous sectors econòmics i per adaptar-se a la demanda actual dels mercats. En aquest sentit, ha creat marcs jurídics i lleis específiques per fomentar noves oportunitats de negoci relacionades sobretot amb l’economia digital, la innovació i l’emprenedoria.

Aquests són només alguns dels avantatges de residir a Andorra.
Un lloc molt atractiu per gaudir d’una alta qualitat de vida, viure envoltat d’un entorn natural privilegiat, i beneficiar-te d’impostos baixos i estabilitat econòmica.

Si t’hem convençut amb les magnífiques condicions que ofereix el nostre país i no saps per on començar, l’equip d’Advantia Assessors estarem encantats d’ajudar-vos amb tots els tràmits.