Andorra rep avaluacions positives per part de les agències de qualificació

Tags:

També t'hi pot interessar…

Les agències internacionals Standard & Poors’s i Fitch Ratings avaluen positivament la qualificació creditícia de país. Tot i la crisi derivada per la pandèmia del coronavirus, les mesures econòmiques implementades pel govern d’Andorra estan ajudant a fer front a la situació.

Tant Standard & Poor’s com Fitch Ratings, que han qualificat el país amb BBB / A-2 i BBB + respectivament, preveuen una perspectiva estable i consideren que el Principat pot assumir els efectes negatius de la pandèmia.

Fitch Ratings posa en relleu que l’augment de la desocupació ha estat modest tot i la recessió econòmica. Les mesures econòmiques d’ocupació a curt termini i els ajuts a empreses que ha posat en marxa el govern han estat decisives per poder mantenir la taxa d’ocupació estable. Un altre dels punts que destaca és la diversificació del deute andorrà. Les polítiques d’internacionalització han permès allargar el venciment del deute a terme mitjà.

Encara que l’agència preveu també que Andorra es veurà immersa en la mateixa recessió econòmica que patiran altres països. Per un costat, a causa dels rebots de la Covid però també per l’excessiva dependència del turisme. Així i tot, augura que el Principat podrà pal·liar els efectes negatius en la seva macroeconomia a llarg termini.

D’altra banda, Standard & Poor’s avalua positivament el treball realitzat per Andorra en el passat gestionant el pressupost per disminuir el deute públic. Aquest fet ha permès que el Principat hagi pogut dur a terme accions de resposta a la crisi per la pandèmia. I és que encara que el 2020 i el 2021 augmentarà el dèficit, Andorra ha assegurat i diversificat les fonts de finançament.

Així mateix, un altre punt valorat positivament per l’agència és el fet que Andorra estigui fent “els deures” per arribar a un acord d’associació amb la Unió Europea i els esforços per adaptar-se als estàndards internacionals de supervisió financera.

Finalment, les dues agències de qualificació veuen amb molt bons ulls l’entrada d’Andorra al Fons Monetari Internacional el passat octubre. Permetrà tenir assistència tècnica en diversos aspectes i dona una xarxa de seguretat a país.

En definitiva, les mesures econòmiques adoptades durant la pandèmia i en el passat, així com l’actualització en matèria de finances, estan ajudant a posicionar Andorra entre els mercats.