COM ACONSEGUIR LA RESIDÈNCIA ANDORRANA

Tags:

També t'hi pot interessar…

Vivir en Andorra

Beneficis de viure a Andorra

Si t’estàs plantejant començar de nou i busques un país on viure còmodament, mudar-te a Andorra, sol o amb família, és una bona opció.El Principat és un país pacífic i…

Aquest article ha estat revisat i actualitzat d’acord amb les darreres modificacions de la normativa andorrana. Actualització agost 2023.

El desig de viure a Andorra s’ha anat popularitzant al llarg dels anys, ja que molts ciutadans del món han triat aquesta nació com a residència definitiva. Això es deu al fet que el Principat compta amb diversitat d’atractius que el fan, sens dubte, un lloc on tothom voldria establir-se de manera permanent.

Andorra ressalta entre altres països per la seva gran seguretat, una qualitat de vida elevada, un entorn natural simplement meravellós, un sistema educatiu i sanitari que fan d’aquesta nació una referència a escala mundial, una oferta d’oci molt diversa, una fiscalitat altament competitiva, i la seva pràctica ubicació a només 2 hores en cotxe o 30 minuts en helicòpter de les cosmopolites ciutats de Toulouse o Barcelona.

RESIDÈNCIA A ANDORRA

Residència passiva: sense activitat lucrativa o residència fiscal

Ateses les noves disposicions legals, actualment ens referim a autoritzacions d’immigració de residència sense treball. Es divideixen en dos tipus: Autoritzacions de residència per a professionals amb projecció internacional iAutoritzacions de residència per raons d’interès científic, cultural i esportiu. Es tracta d’autoritzacions per a persones no nadiues que estableixen la seva residència principal i efectiva al Principat d’Andorra durant almenys 90 dies per any natural. S’atorguen per un període de dos anys. La primera renovació es concedeix per un període de dos anys, la segona renovació de tres anys i les successives per deu. Els espanyols compten amb un conveni especial. Per obtenir aquesta residència no permanent necessitaràs:
 • Certificat civil i passaport.
 • No tenir antecedents penals.
 • Els contractes originals de compravenda o lloguer d’una propietat a Andorra.
 • Dipositar una fiança no reemborsable de 47.500 euros a l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) més 9.500 euros per persona a càrrec.
 • Passar revisió mèdica feta pel departament mèdic d’immigració d’Andorra.
 • Justificants d’assegurances d’invalidesa, jubilació i malaltia. En cas de tenir més de 60 anys, només cal el justificant d’assegurança de malaltia.
 • Demostrar que comptes amb ingressos superiors al 300% del salari mínim de l’Estat, afegint el 100% d’aquest indicador per cada membre a càrrec.
 • Realitzar una inversió de 600.000€ (o bé 6000.000€ menys el pagament del dipòsit). Aquesta pot ser en béns immobles ubicats a territori andorrà (en unitats immobiliàries amb un valor mínim de 400.000 € per unitat), en participacions en societats del país, en instruments de deute o financers emesos per entitats locals, en productes d’assegurança de vida contractats amb entitats residents al país o en dipòsits no remunerats a l’Autoritat Financera Andorrana. No obstant això, aquesta quantitat es redueix a 400.000 € si la inversió es realitza directament o indirectament i de manera permanent i efectiva al Fons d’Habitatge.

Residència activa: amb feina

Aquest tipus de residència resulta molt més restrictiva que l’anterior. S’atorga a les persones estrangeres que treballin a Andorra. Per això, l’empresa que contracti el treballador haurà de tramitar aquest permís a través del Ministeri de l’Interior. Aquests són els drets i avantatges si tens la residència passiva o l’activa:
 • La titularitat de negocis i inversions.
 • Operar sense limitacions en les teves inversions.
 • Homologació del carnet de conduir.
 • Adquisició de propietats.
 • Matriculació de vehicles, embarcacions i aeronaus.
 • Reagrupament familiar.
Aquests són doncs els aspectes que has de tenir en compte a l’hora d’aplicar per alguna d’aquestes residències, siguin permanents o periòdiques. No ho dubtis més i deixa’t portar per aquest instint que et crida a gaudir dels innombrables avantatges de viure en una nació com l’andorrana.