Invertir en béns immobles a Andorra

Tags:

També t'hi pot interessar…

Tax burden

Com és la pressió fiscal a Andorra?

Andorra destaca per la competitivitat fiscal i el sistema impositiu homologable amb el d’altres països. L’estabilitat econòmica, recolzada per sòlides polítiques fiscals, la converteix en una destinació atractiva per a…

En aquest article t’expliquem què has de tenir en compte a l’hora de comprar una casa a Andorra o una altra classe de propietat, quins tràmits has de fer i quina mena de béns immobles pots adquirir. Tant si t’estàs plantejant viure a Andorra com si vols comprar una segona residència per invertir en béns immobiliaris, aquest article t’interessa!


Taula de continguts:

  1. Comprar una propiedat a Andorra

   Tràmits per adquirir un habitatge a Andorra

   Quines despeses implica l’adquisició d’un bé immoble a Andorra?

   On invertir en béns immobles?

   El preu de viure a Andorra

   Quins avantatges té invertir a Andorra?


Comprar una propiedat a Andorra

Si estàs interessat a adquirir un bé immoble a Andorra, pots fer-ho tant si és com a residència habitual, com si és per invertir (no cal disposar de la residència al país). L’única cosa que has de tenir en compte és que, si no ets resident, hauràs de sol·licitar l’autorització d’inversió estrangera d’immobles.

Queden subjectes a aquesta autorització:

 • Les persones físiques no residents.
 • Les societats andorranes amb una participació estrangera del capital social o de drets de vot a partir del 50%.
 • Les sucursals o altres tipus d’establiments permanents a Andorra de no-residents.
 • A més, amb l’entrada en vigor de la llei d’inversió estrangera el 2012 va quedar eliminada la limitació en el nombre d’adquisició de propietats.

Tràmits per adquirir un habitatge a Andorra

A continuació, et detallem els passos a seguir per invertir en immobiliari a Andorra si ets no-resident:

 • El primer que necessites és obtenir l’autorització d’inversió estrangera en immobles que atorga el Govern d’Andorra. El procés és ràpid i no triguen més de dues setmanes a donar una resposta (el silenci administratiu és positiu).
 • Juntament amb aquesta, hauràs d’adjuntar una còpia del passaport i un certificat d’antecedents penals del teu país d’origen.
 • Per signar el contracte de reserva de la propietat hauràs d’abonar una paga i senyal a la immobiliària, que sol ser del 10% del preu total.
 • Com en qualsevol altre país, la compra es realitza davant de notari amb la transmissió del bé en una escriptura pública. Les despeses de notari van a càrrec de la part compradora.
 • Paral·lelament, el venedor ha de presentar una cèl·lula d’habitabilitat que garanteixi que la propietat és habitable.
 • Hauràs de tenir un compte bancari en un banc d’Andorra, ja que els pagaments es fan des d’aquest compte.

Consulta també el nostre article de blog residència passiva a Andorra, en què t’expliquem com adquirir la residència fiscal.

Quines despeses implica l’adquisició d’un bé immoble a Andorra?

Recorda que al beneficiar-se d’una fiscalitat més baixa que a la resta de països, Andorra ofereix bones oportunitats d’inversió. A més, la resta de despeses derivades de l’operació de compravenda també és inferior als d’Espanya o França.

En adquirir un immoble a Andorra, hauràs d’abonar l’ITP (l’Impost de Transmissions Immobiliàries). Suposa el 4% del preu del bé immoble i es reparteix entre el Govern i el Comú l’ajuntament) de la parròquia on se situa la teva propietat. Aquesta taxa es paga davant el notari en el moment d’escripturar la compravenda.

Les despeses de notari els ha d’assumir el comprador, i oscil·len entre 600 € i 1200 €, que venen a representar el 0,1% del valor de la propietat.

Finalment, hauràs d’afegir els honoraris corresponents als serveis de l’agència immobiliària, que se situen entre el 5% i el 10% del preu del bé immobiliari.

On invertir en béns immobles?

El país ofereix una infinitat d’oportunitats a l’hora d’invertir i de viure, en funció de quina sigui la teva motivació. Pots adquirir qualsevol classe de propietat: des de cases, apartaments, xalets (tant per viure de forma habitual com per a segona residència), així com places de pàrquing, terrenys o locals comercials.
Si estàs pensant traslladar la teva residència per establir-te amb tota la família, trobaràs cases i pisos en zones residencials amb bons accessos a col·legis i instituts. Pots viure en ple centre o, si prefereixes estar a prop de la natura, també hi ha bones opcions. També trobaràs bones opcions a peu de les pistes d’esquí, ideals com a segona residència si ets un amant dels esports d’hivern o per llogar per temporades.

El preu de viure a Andorra

El preu mitjà del metre quadrat ha estat  de 2.656,45 € el primer trimestre del 2021. Aquest valor s’ha incrementat en un 13,6% respecte del mateix període de l’any 2020 segons l’informe del departament d’estadística sobre les transaccions immobiliàries del 1r trimestre del 2021. Cal destacar que el cost dels subministraments (llum i aigua) també són sensiblement més baixos en comparació als nostres països veïns.

Quins avantatges té invertir a Andorra?

La baixa fiscalitat i l’obertura econòmica que està realitzant el país en els últims anys comporten d’invertir i viure al Principat sigui molt beneficiosos. D’una banda, la càrrega impositiva és més baixa que la mitjana europea (consulta la nostra comparativa d’impostos entre Espanya i França aquí). D’altra banda, els acords per evitar la doble imposició amb altres països, beneficien a les empreses perquè no graven el mateix concepte al país d’origen i en el qual s’executa l’activitat econòmica.

Si has decidit comprar un bé immoble com a inversió o per establir el teu lloc de residència al Principat no et penediràs. La qualitat de vida del Principat és un dels punts forts d’Andorra, així com l’excel·lent nivell de seguretat i sanitat. A més, Andorra compta amb diversos sistemes educatius públics i privats, per poder inscriure els teus fills si vens a viure amb tota la família. Finalment, el seu enclavament privilegiat enmig dels Pirineus et permetrà conviure diàriament amb la natura i gaudir de la muntanya tant a l’hivern com a l’estiu. I tot això a proximitat d’Espanya i França, a només tres hores en cotxe de Barcelona o Toulouse.

Vols invertir en béns immobles a Andorra? Des d’Advantia Assessors t’acompanyem en tot el procés i et facilitem els tràmits per fer-ho possible. Consulta’ns!