Per què els youtubers espanyols traslladen la seva residència a Andorra?

Tags:

També t'hi pot interessar…

Aquest article ha estat revisat i actualitzat d’acord amb les darreres modificacions de la normativa andorrana.
Actualització agost 2023.

Aquests dies s’està parlant molt de l’expatriació del Rubius d’Espanya per motius fiscals. Però… només es trasllada per pagar menys impostos? Quins altres atractius troben els youtubers a Andorra a part d’una menor pressió fiscal? En parlem amb Josep Garcia, cofundador i director d’Advantia Assessors.

Per què els youtubers venen a viure a Andorra?

Un dels principals motius per venir és, sens dubte, la menor càrrega impositiva que els permet conservar una part més gran dels ingressos que al seu país d’origen. Però, a més dels avantatges del sistema impositiu andorrà, la qualitat de vida també és un atractiu. La sanitat pública andorrana és una de les més ben valorades del món. Sense oblidar el paisatge: el país compta només amb el 10% del terreny urbanitzat, la resta és entorn natural. Els youtubers a Andorra poden seguir mantenint la seva activitat i crear contingut amb tota normalitat, ja que la fibra òptica i internet arriben a qualsevol lloc de país. Un altre dels punts favorables, és la proximitat amb Espanya, Barcelona només és a 200 km.

Què ha de fer un youtuber per venir a viure al Principat?

El primer que ha de fer és tramitar el permís de residència. N’hi ha de dues classes: la residència activa i la passiva, anomenada també residència fiscal. Els youtubers a Andorra entren dins el segon cas, ja que són considerats professionals amb projecció internacional. Han d’establir la seva residència principal al Principat i viure-hi com a mínim 90 dies naturals a l’any. També hauran de dur a terme l’activitat professional des del país. O bé, en el cas de sol·licitar la residència activa, han de passar 183 dies al país.

Estan obligats a comprar un habitatge els youtubers a Andorra?

No cal. Si ho desitgen, poden llogar un habitatge. A l’hora d’obtenir la residència, per justificar que viuran a Andorra, poden presentar el contracte de lloguer d’una casa o apartament o el document de compra.

És realment important l’estalvi en impostos que els representa venir a Andorra?

Andorra és realment un paradís per youtubers, emprenedors i esportistes d’elit? La càrrega impositiva del país és molt inferior a la dels nostres veïns. Per exemple, l’IRPF grava un 10% a partir de 40.000 € i només es paga a partir de 24.000 €. A més, el tram que va dels 24.000 € fins als 40.000 €, només està subjecte a un 5%. L’IVA, que a Andorra és l’IGI, és del 4,5%.  L’estalvi és significatiu.

Cinc punts clau en la demanda de residència fiscal a Andorra

1) Econòmicament parlant:

– La llei determina que ha de disposar dels mitjans suficients per viure al país mentre duri el permís de residència, que puja al 300% del salari mínim anual.

– Efectuar un dipòsit no remunerat a l’AFA de 47.500 €.

2) Els youtubers a Andorra han de comptar amb una assegurança mèdica, amb cobertura al país de residència, que es faci càrrec de les despeses mèdiques.

3) Com he comentat abans, haurà de presentar un contracte de lloguer o document de compra d’una residència i residir un mínim de 90 dies naturals.

4) Pel que fa a l’activitat empresarial:

– Andorra ha de ser la seu de l’activitat.

– El 85% dels serveis s’han de prestar fora d’Andorra.

5) També haurà de presentar el certificat d’antecedents penals del país d’origen.

Per sol·licitar el tipus de residència activa per compte propi, cal:

  • Exercir una activitat per compte propi.
  • Ser el propietari d’almenys el 20% d’una empresa establerta a Andorra i formar part de l’òrgan d’administració.
  • En aquest cas haurà d’acreditar que viu a Andorra un mínim de 183 dies naturals a l’any.
  • Fer un dipòsit de 50.000 € a l’AFA (Autoritat Financera Andorrana), aquest càrrec es retorna íntegrament quan la persona deixa de residir al país, sempre que no tingui deutes.
  • Com en el primer cas, també haurà de presentar el certificat d’antecedents penals, del seu país.

Si vols conèixer més notícies d’interès sobre viure a Andorra, segueix el nostre bloc i visita la nostra pàgina web.