El sistema fiscal andorrà: en el 20è lloc en un rànquing de 191 països

Tags:

També t'hi pot interessar…

Fiscalidad en Andorra

LA FISCALITAT A ANDORRA

Vols saber com pots gaudir de la fiscalitat a Andorra sense dependre de ser persona física o una empresa? No busquis més, perquè t’ensenyarem com és la fiscalitat andorrana i…

L’anàlisi Paying Taxes que porta a terme el Banc Mundial dins d’un estudi de més envergadura anomenat Doing Business, ha situat el sistema fiscal d’Andorra en la 20a posició, sobre una llista de 191 països analitzats. El país obté una bona valoració en l’àmbit fiscal, i queda davant de Suïssa i darrere del Canadà.

 

Avaluació del sistema fiscal

El mètode que utilitza l’indicador Paying Taxes es basa en l’avaluació de la càrrega tributària que ha de suportar una empresa i la complexitat administrativa associada, en els diferents països d’estudi. Partint de la base d’una empresa fictícia mitjana de 60 treballadors i amb les mateixes característiques, se centra en quatre blocs principals:

  • La càrrega tributària total.
  • El temps mitjà que inverteix l’empresa a complir les seves obligacions fiscals.
  • El nombre de pagaments que ha de fer l’empresa.
  • Altres indicadors postpresentació, tots els tràmits que són posteriors a la presentació dels impostos.

 

L’estudi extreu les conclusions següents:

  • La càrrega tributària a Andorra és del 26,5 %, mentre que la mitjana total dels països és del 40,5 % i els de la Unió Europea i la zona EFTA és del 38,9%.
  • El total d’hores que ha d’invertir una empresa andorrana per complir les obligacions fiscals és de 135 hores de mitjana. Molt per sota de la mitjana general, que és de 234 hores, i també inferior a la resta de països de la UE i EFTA, que és de 161 hores.
  • La mitjana de pagaments que s’efectuen és d’un total de 23. A Andorra tan sols 10, molt similar a la resta dels països europeus.
  • En els indicadors postpresentació, Andorra obté una nota de 77,4 sobre 100. Està per sobre de la puntuació global que és de 60,9, però inferior a la resta de països de la UE i de l’EFTA. Aquest és un dels punts de millora que ha destacat el govern andorrà per millorar, involucrant als ajuntaments, els processos posteriors de pagament.

 

Segons l’estudi del Banc Mundial, Andorra ofereix un sistema fiscal competitiu per sobre de la mitjana de la resta de països analitzats. Així que invertir a Andorra té més avantatges que en altres països.