Andorra és un país o pertany a Espanya o França?

Tags:

També t'hi pot interessar…

Al cor dels Pirineus, compartint fronteres amb Espanya i França, es troba Andorra. Un dels països més petits del món, que amb només 468 km ha sabut preservar la seva autonomia. Una de les preguntes recurrents al parlar d’Andorra és si el seu territori pertany a Espanya o França. Sortim ràpidament de dubtes: Andorra és un país independent, les particularitats el converteixen en una petita joia entre muntanyes.


Taula de continguts:

  1. 1.- Andorra, únic Coprincipat al món

   2.- Altres peculiaritats del Principat

   3.- Requisits per viure a Andorra

   4.- Andorra i la Unió Europea

   5.- Un país atractiu per a la inversió estrangera


1.- Andorra, únic Coprincipat al món

Encara que per a molts és un tema desconegut, Andorra és l’únic país del món el règim parlamentari del qual és el Coprincipat, amb gairebé 800 anys d’antiguitat. Gràcies a aquest, Andorra ha aconseguit preservar la neutralitat, la independència i mantenir-se com a país sobirà.
El Coprincipat es va instaurar a Andorra el 1278 amb la signatura del Primer Pareatge entre el bisbe de la Seu d’Urgell i el Comte de Foix. Gràcies a aquest acord, es va establir que tots dos serien “senyors d’Andorra” per igual i es va instaurar un règim de cosobirania que va posar fi a les contínues disputes que tots dos tenien pel control del territori.
Des de llavors, Andorra ha estat un país independent d’Espanya i França. Els actuals caps d’estat (els Coprínceps) són Emmanuel Macron, president de la República Francesa (que per raons històriques va heretar el títol de comte de Foix) i el bisbe de la Seu d’Urgell Joan Enric Vives.
Xavier Espot Zamora és el president de Govern actual (màxim responsable del poder executiu), mentre que el poder legislatiu recau en el Consell General (parlament andorrà).
L’aprovació de la constitució andorrana el 14 de març de 1993, declara el poble andorrà com a únic sobirà de l’Estat.

2.- Altres peculiaritats del Principat

Andorra no deixa de sorprendre. Potser és per aquest motiu, que cada vegada hi ha més persones que es decideixen a fer d’aquest petit país el seu lloc de residència.

Pren nota d’algunes curiositats que potser no coneixes:

 • 100% de cobertura de fibra òptica a tot el país, encara que es tracti de petits pobles o zones amb molt pocs habitants.
 • L’edat mitjana de la població se situa per sota dels 40 anys. Per ser exactes, l’edat mitjana és de 39,5 anys, molt per sota de la dels països europeus.
 • Menys de la meitat dels habitants són andorrans. La resta provenen majoritàriament d’Espanya, Portugal i França.
 • Un país que mai ha estat en guerra, tot i que Andorra no compta amb exèrcit. A més, se situa entre els països més segurs del món, amb un dels índexs de delinqüència més baixos.
 • Andorra no és part de la Unió Europea, l’AELC o la Zona euro. Encara que utilitza l’euro (Andorra no té banc moneda pròpia), el país no és tècnicament part de la Zona Euro, encara que gaudeix d’acords especials i ja no és considerat un paradís fiscal.
 • El millor sistema sanitari mundial, segons l’informe de l’Institut d’Avaluació i Mètrica de la Universitat de Washington (USA) publicat el 2017 per la revista de medicina “The Lancet”. L’informe reflectia dades de 195 països entre 1990 i 2015, amb una avaluació quinquennal. El sistema sanitari andorrà va encapçalar el rànquing mundial en totes les avaluacions, des dels 85 punts obtinguts el 1990, fins als 95 de 2015. Islàndia va obtenir 94 punts, Suïssa 92, Espanya 90 i França 88.
 • El 10% del territori andorrà és patrimoni de la humanitat, des de que el 2004 la UNESCO va declarar el parc Vall del Madriu-Pedrafita- Claror patrimoni mundial de la humanitat en la categoria de paisatge cultural.
 • El seu parlament és el més petit d’Europa i un dels més antics. Té els seus orígens el 1419 amb el llavors anomenat Consell de la Terra. Actualment, té de 28 membres, tot i que podria arribar a tenir-ne un màxim de 42. Els membres sempre són elegits, meitat per circumscripció parroquial i l’altra meitat per circumscripció nacional.
 • És l’únic país del món que té com a llengua oficial el català. No obstant això, la gran majoria dels habitants són bilingües (català – castellà) i, fins i tot, trilingües (català – castellà – francès).
 •  Aquí trobaràs amb una de les majors col·leccions de bíblies del món, amb gairebé 1.300 exemplars de bíblies traduïdes a més mil llengües diferents. A més, Andorra pot presumir de ser un dels països amb més museus per quilòmetre quadrat.

 

3.- Requisits per viure a Andorra

A partir dels anys 70 Andorra desperta un gran interès com a país de residència entre aquells que busquen feina i bones oportunitats laborals. En les últimes dècades, les reformes fiscals i els acords per evitar la doble imposició han fet créixer l’interès per residir al país entre empresaris, esportistes,  youtubers  i altres col·lectius amb alt poder adquisitiu.
A Andorra es pot sol·licitar una residència fiscal (no lucrativa i sense vinculació a una activitat econòmica) o bé una residència amb permís de treball. A grans trets, per sol·licitar una residència a Andorra, el sol·licitant ha de:

 • Ser major d’edat
 • Demostrar un temps mínim d’estada al país, que anirà dels 90 als 183 dies (el període d’estada mínima dependrà del tipus de residència sol·licitada)
 • Un informe mèdic
 • Un lloc de residència, en propietat o llogat.
 • El certificat d’antecedents penals i el passaport vigent són dos requisits més.
 • Segons el tipus de residència sol·licitada, serà necessària una fiança d’entre 15.000-50.000 € que serà retornada de forma íntegra en el moment que la persona decidís deixar de residir al país (sempre que no hi hagi deutes pendents).
 • Si t’interessa saber més detalls sobre la sol·licitud de residència a Andorra, no deixis de llegir:
  – Els detalls per a la sol·licitud de residència a Andorra
  Residència passiva a Andorra
  Residència fiscal a Andorra per traders, assessors, models,  youtubers, influencers o programadors
  Residència fiscal a Andorra per a esportistes, científics i artistes

  4.- Andorra i la Unió Europea

  Encara que Andorra no pertany a la Unió Europea, des de la dècada dels anys 90 ha signat una sèrie d’acords per mantenir relacions properes i de cooperació amb la Unió Europea. Alguns dels que han signat des de 1990 són:

  – El 1990 se signa l’acord comercial amb la Comunitat Econòmica Europea.
  – El 2004 arriba l’acord de fiscalitat sobre el rendiment dels estalvis.
  – El 29 de juny de 2011 se signa l’acord monetari.
  – I en 2016 l’acord relatiu a l’intercanvi automàtic d’informació sobre comptes financers per millorar la comptabilitat fiscal internacional.

  Consulta els principals canvis legislatius per a la inversió estrangera a Andorra

  5.- Un país atractiu per a la inversió estrangera

  Si bé la conjuntura mundial de 2020 va suposar un fre en el volum d’inversió estrangera al país, el primer semestre del 2021 està trencant motlles. Els projectes que l’any passat van quedar paralitzats, s’han aprovat en el primer semestre de 2021.
  Resultat: un creixement extraordinari que multiplica per deu la xifra global d’aquest any respecte al primer semestre del passat.
  Espanya està al capdavant en inversió estrangera directa a Andorra, representant el 51% del total en la primera meitat de 2021 (davant el 44% de 2019). En segon lloc es troba França amb un 26% del total.

  Per a més detalls sobre l’explosió de la inversió estrangera a Andorra en el primer semestre del 2021, pots consultar el nostre darrer article del bloc en aquest enllaç.

  Andorra és un país sobirà que no pertany ni a Espanya ni a França. No obstant això, els seus atractius fiscals i la qualitat de vida que ofereix entre les seves muntanyes l’han convertit en un país molt atractiu per residir durant tot l’any.
  Si t’estàs plantejant aconseguir la teva residència a Andorra o traslladar la teva empresa o societat, no dubtis a contactar amb nosaltres. T’acompanyarem en tots els tràmits perquè el procés sigui més àgil i senzill.