RESIDÈNCIA FISCAL A ANDORRA PER A ESPORTISTES, CIENTÍFICS I ARTISTES

Tags:

També t'hi pot interessar…

Aquest article ha estat revisat i actualitzat d’acord amb les darreres modificacions de la normativa andorrana.
Actualització agost 2023.

Andorra ha deixat de ser un paradís fiscal. Però és innegable que posseeix un gran atractiu per personalitats en l’àmbit esportiu, científic i cultural.
La signatura de més de 20 convenis d’intercanvi d’informació entre el nostre Principat i països com Espanya, França, Portugal, Suïssa, Alemanya, Àustria, Bèlgica o els Països Baixos entre altres (pot consultar aquí el detall de tots els països) van eliminar a Andorra de la llista de negra de països de l’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics). A més, l’establiment de convenis de doble imposició (CDI) amb Espanya, França, Portugal, Luxemburg, Liechtenstein, Xipre, Malta, els Emirats Àrabs Units, Sant Marí, Hongria, Països Baixos, Croàcia, República Txeca, Islàndia i Corea del Sud aconsegueixen evitar la doble tributació entre Andorra i aquests països.
D’aquesta manera, l’obtenció de la residència a Andorra es converteix en una alternativa totalment lícita i legal que permet que esportistes d’elit, investigadors de renom i artistes reconeguts aconsegueixin reduir la pressió fiscal sobre els ingressos de la seva carrera professional.

Qui pot ser resident per raons d’interès científic, cultural i esportiu?

Tot estranger que compti l’acreditació internacional dels seus dots en l’àmbit de la ciència, la cultura o els esports. Per optar a la residència, s’haurà de comprometre a implantar la seva residència principal al Principat d’Andorra durant un mínim de 90 dies per any natural.

Quins requisits altres requisits ha de complir el candidat?

  • La persona que desitgi obtenir la residència passiva a Andorra per motius d’interès científic, cultural i esportiu ha de demostrar que l’activitat que desenvolupa en aquest àmbit li proporciona els suficients recursos econòmics per poder residir al país, al costat de les persones a càrrec seu.
  • Ha de fer efectiu un dipòsit de 47.500 € no remunerats a l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), més 9.500 € per cada persona a càrrec seu. En el moment de deixar de residir al país, aquest dipòsit es restitueix en la seva totalitat (excepte en cas de retencions derivades de les possibles infraccions de les obligacions davant de l’Administració).

Com es pot apreciar, els criteris imposats per obtenir la residència fiscal a Andorra per raons d’interès científic, cultural i esportiu són totalment accessibles per a aquests col•lectius.

Per aquest motiu, ja són nombrosos els esportistes d’elit que gaudeixen dels avantatges fiscals de residir a Andorra, i dels beneficis que els ofereix el nostre país per viure en el seu dia a dia i fins i tot per entrenar. Entre ells podem citar als germans Aleix i Pol Espargaró, Maverick Viñales, Joan Mir, Jorge Martín, el belga Xavier Simon (tots ells pilots de MotoGP), o altres noms cèlebres del motor com Toni Bou i els pilots de Dakar Cyril Despres, Joan Barrera i Adrien van Beveren. Sense oblidar-nos dels ciclistes, com l’exciclista professional Purito Rodríguez o Carles Verona.

L’equip d’Advantia Assessors, s’especialitza en les gestions per a l’obtenció de residències passives de tota mena a Andorra. Si creu que compleix amb els requisits establerts i vol beneficiar-se d’una menor pressió fiscal sobre els seus ingressos, contacti amb nosaltres i l’ajudarem amb tots els tràmits.